Havmølleparker og solcelleparker langt fra de store forbrugscentre øger behovet for nyt og forstærket transmissionsnet og stiller nye krav til balanceringen af elnettet, som kræver investeringer.
Foto: Lars Horn, Baghuset, Energinet

Energinet hæver tariffer for at finansiere grøn udbygning af elnettet

Energinet planlægger stigende tariffer for eltransmission i 2021, som forventes at stige fra samlet 9,7 til mellem 10,9- og 11,3 øre per kilowatt-time. Nye drifts- og markedsinitiativer samt stigende elforbrug vil dog stabilisere tarifferne på sigt.
8. SEP 2020 10.02

Energinet har annonceret, at man vil hæve forbrugernes tariffer i 2021 fra samlet 9,7 til mellem 10,9- og 11,3 øre per kilowatt-time. De endelige 2021-tariffer meldes ud i november.

De stigende tariffer kommer til at skulle finansiere en del af de omfattende investeringer, som Energinet står overfor i forbindelse med den grønne omstilling.

Havmølleparker og solcelleparker langt fra de store forbrugscentre øger eksempelvis behovet for nyt og forstærket transmissionsnet og stiller nye krav til balanceringen af elnettet. Derfor er det nødvendigt med en tilpasning, forklarer Søren Dupont Kristensen, administrerende direktør i Energinet Elsystemansvar: 

- Danmark har store, grønne ambitioner, og vi skal om bare ti år have et elsystem med 100 pct. vedvarende energi. Det betyder, at strømmen i langt mindre grad bliver lavet på kraftværker i de store byer, men langt fra forbrugerne, ofte ude på havet eller i tyndt befolkede områder, hvor elnettet ikke er bygget til stor produktion.

- I takt med at kraftværker udfases eller drosler ned, bliver der også færre til at levere de systemydelser, som sikrer et stabilt og robust elsystem. Udbuddet er mindre, og det får i en periode prisen til at stige, indtil nye leverandører har etableret sig, og vi for alvor har skaleret til internationale markeder, siger Søren Dupont Kristensen. 

Derudover har sidste års tarifbetaling ikke kunne dække de faktiske omkostninger.

Dog forventer Energinet, at nye drifts- og markedsinitiativer samt stigende elforbrug vil stabilisere tarifferne på sigt.

esl