DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Energiforbruget faldt i årets første ni måneder

Coronarestriktionerne kan ses på danskernes energiforbrug, der er otte pct. lavere end i 2019, viser tal fra Energistyrelsen. Energiproduktion fra vind er steget, mens naturgas- og olieproduktion faldt.
23. NOV 2020 13.34

Coronakrisen og de efterfølgende restriktioner har sammen med varmere vejr i år betydet, at danskernes energiforbrug er mindre end i 2019. I årets første ni måneder er energiforbruget faldet med otte pct., viser tal fra Energistyrelsen. 

Faldet gør sig særligt gældende for det samlede forbrug af olie, naturgas og kul, som er faldet med henholdsvis 16,3 pct., 15,7 pct. og 12,8 pct.

I årets første tre kvartaler er produktionen af naturgas og råolie faldet med henholdsvis 58,7 pct. og 32,6 pct., hvilket  primært skyldes den midlertidige nedlukning af Tyra-feltets anlæg under genopbygningen. 

Her er der ikke en forventning om, at produktionen kommer til at blive genoprettet næste år, eftersom genopstarten af Tyra-produktionen er blevet udskudt med et år grundet forsinkelser i forsyningskæderne. 

Mere vind i stikkontakten

Omvendt er forbruget af vedvarende energi steget med 4,0 pct., ligesom produktionen er steget med 7,8 pct. 

Den samlede vindkraftproduktion har i årets første ni måneder været 2,9 pct. højere end i 2019. Det bar særligt i årets første kvartal, at der var gode vindforhold, mens produktionen har ligget under niveau i andet og tredje kvartal. 

Selvom vindkraftsproduktionen i det lys har været svingende, så ligger produktionen markant højere end i de fem foregående år i takt med, at flere og større vindmøller bliver koblet til nettet. Den samlede produktion i 2020 er 19,9 pct. højere end gennemsnittet over de foregående fem år.

Vindens andel af den samlede elforsyning er ligeledes steget i den periode. Over de seneste fem år, har vindkraften udgjort 40,1 pct. af den samlede elforsyning, mens den i 2020 har stået for 47,4 pct. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet