DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Energiagentur: Havmøller kan drive verdens grønne omstilling

Vindkraft til havs kan 15-dobles frem mod 2040 med investeringer på en billion dollar, forudser energiagentur.

Vindmølleparker til havs bliver i de kommende to årtier en blomstrende industri på verdensplan med imponerende vækstrater på op til en 15-dobling. 

Havvind kan frem mod 2040 tiltrække investeringer på omkring svimlende 6.700 mia. kr. Det forudser Det Internationale Energiagentur, IEA med hjemsted i Paris, i en opsigtsvækkende ny rapport, Offshore Wind Outlook 2019.

Den præsenteres fredag i København af IEA's chef, dr. Fatih Birol, sammen med klima- og energiminister Dan Jørgensen (S). 

- Havvind står lige nu kun for 0,3 pct. af den globale elproduktion. Men potentialet er enormt, siger Fatih Birol i en pressemeddelelse.

- Mere og mere af potentialet kommer inden for rækkevidde. Men der skal stadig gøres meget arbejde af regeringer og industri, hvis havvind skal blive grundlaget for omstilling til ren energi, siger IEA-chefen.

Årsagerne til væksten er stærkt faldende omkostninger, politiske støttetiltag fra regeringer og 'bemærkelsesværdige teknologiske fremskridt' - så som større møller og flydende møllefundamenter.

Danmark pioner
Europa bliver vækstmotoren i dette industrieventyr inden for vedvarende energi, der skal få fossile brændsler ud af energisystemet og skaffe renere luft - tæt fulgt af Kina, fastslår energiagenturet.

Der er tale om den til dato mest udtømmende globale analyse af havvinds muligheder, fremhæver IEA.

Rapporten sammenholder den nyeste teknologi med markedsudviklingen. Den kortlægger samtidig de bedste placeringer for havmøller langs kystlinjer på flere hundrede tusind kilometer rundt om i verden.

Danmark og Europa har været pionerer på havvind og har også mulighed for at blive kraftcentret for den fremtidige udvikling, påpeger Fatih Birol.

EU har i dag 20 gigawatt vindkraft. Med de nuværende politikker vil det vokse til 130 gigawatt i 2040. Og hvis EU forfølger sit mål om at blive CO2-neutral, kan kapaciteten for havvind springe op til 180 gigawatt i 2040. Og havmøller blive regionens største enkeltkilde til strøm.

Ritzau

Tilmeld dig nyhedsbrevet