DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

DTU opdaterer og forbedrer globalt vindatlas

DTU Vindenergi lancerer en opdateret version af The Global Wind Atlas, der giver et overblik over de mest gunstige vindforhold for vindmøller. Kortet har nu også offshore-funktioner og skal fremme den grønne omstilling globalt.
19. APR 2021 10.31

DTU har netop udgivet den seneste udgave af The Global Wind Atlas, som DTU har udgivet siden 2015. Vindatlaset giver interessenter et gratis overblik over de mest gunstige vindforhold verden til opsætning af vindmøller. 

I den seneste udgave vil det også være muligt at se vindpotentialet offshore – og det er netop fordi potentialet her er stort, at DTU Vind nu har rykket fokus ud over kysterne. 

- Hvis jeg for eksempel interesserer mig for Danmark, kan jeg se, at den højeste vindressource findes offshore i Nordsøen og på den jyske vestkyst, siger Senior Development Engineer ved DTU Vindenergi, Brian Ohrbeck Hansen.

Som noget nyt har det globale vindatlas også fået tilføjet et havdybdemålingsfilter, der giver mulighed for at undersøge dybden, som havvindvindmøller og havvindmølleparker skal ligge i. Dertil er det i lande og regionsfilteret tilføjet et link til en analyse foretaget af Verdensbanken, der har kortlagt potentialet for nye offshore-vindmarkeder. 

Hjælp til den grønne omstilling

Vindatlaset er ikke kun til danske interessenter, men kortet har et globalt potentiale til at fremme den grønne omstilling. Derfor er kortet også udviklet i samarbejde med Verdensbanken, der arbejder blandt andet med økonomisk støtte og rådgivning i verdens udviklingslande. 

- Der er behov for The Global Wind Atlas, fordi der i de kommende årtier skal opstilles tusindvis af vindmøller over hele verden. Dette vil hjælpe med at finde de bedste lokationer for nye vindmøller og vindmølleparker, siger Jack Badger, afdelingsleder ved DTU Vindenergi. 

I samarbejde med den belgiske virksomhed Nazka Mapps har DTU Vindenergi  tilføjet et visuelt hopløsningsformat, der gør det opdaterede vindatlas mere brugervenligt, når vindværdien skal kortlægges i et givent land, og giver mulighed for at se de bedste lokationer trods bakker og komplekse kystlinjer. 

- Mit håb, at det globale vindatlas bliver et vigtigt redskab til at hjælpe os med den grønne omstilling, og excellerer vindenergi som en virkelig vigtig del af fremtidens vedvarende energisystem, siger Jack Badger.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet