DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Joe Biden har i valgkampen fremlagt en klimaplan, der skal få USA til at blive CO2-neutral i 2050, og det kan komme dansk vindteknologi til gode.
Foto: Angela Weiss, Ritzau Scanpix

Den danske vindmøllebranche kan stå foran ny optur efter Biden-sejr

Det er godt for klimakampen globalt, at Biden er ny præsident, mener den danske vindmøllebranche. Dansk Erhverv håber på mere stabil international handel.
9. NOV 2020 7.53

Det kommer til at have stor økonomisk betydning for de danske selskaber i vindmøllebranchen, at Joe Biden har vundet præsidentvalget i USA foran den klimaskeptiske Donald Trump.

Det vurderer Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank og følger den danske vindbranche tæt.

- Der er en kæmpemæssig forskel for selskaber som Vestas og Ørsted, om det er en indædt vindmøllehader som Trump, der sidder i Det Hvide Hus, eller om det er Biden, der har store ambitioner på det bæredygtige område.

- Der er ingen tvivl om, at det amerikanske marked for vindenergi bliver bedre under Joe Biden de næste fire år, end hvad det ellers ville have været, siger Jacob Pedersen.

Fra skeptikere til fortaler

Hos Wind Denmark, der er interesseorganisation for den danske vindmøllebranche, lægger man heller ikke skjul på, at udfaldet kan få stor indflydelse på den grønne omstilling.

Organisationen henviser til Donald Trumps skepsis omkring vindmøller. Han har blandt andet udtalt, at vindmøller er farlige for folkesundheden og slår fugle ihjel. 

Trump har samtidig været en varm fortaler for olie, gas og kul, som Joe Biden derimod planlægger at udfase. Joe Biden har i valgkampen fremlagt en klimaplan, der skal få USA til at blive CO2-neutral i 2050.

Biden har sagt, at han vil afsætte 12.500 mia. kr. over de næste fire år på grøn omstilling i USA. Det svarer til mere end fem gange Danmarks bruttonationalprodukt. Han vil samtidig melde USA ind i Parisaftalen, som Donald Trump trak USA ud af i 2017 og formelt trådte ud af i onsdags.

Det vigtigste med Biden som præsident set med vindbranchens briller er de internationale perspektiver. Det vurderer Jan Hylleberg, der er direktør for Wind Denmark.

- Der er ingen tvivl om, at Bidens sejr giver en stor forhåbning til, at det vil understøtte en hurtigere omstilling i USA, som i forvejen går hurtigt som følge af store investeringer på delstatsniveau i grøn energi.

- Men de allerstørste perspektiver er nok på globalt plan, for hvis USA kommer tilbage i Parisaftalen. Man kan ikke drive en global indsats mod klimaforandringer, hvis ikke USA er med, siger Jan Hylleberg.

Vigtigt eksportmarked for Danmark

Ifølge den store konsulentvirksomhed Wood Mackenzie ville det dog ikke have været en katastrofe for vedvarende energi, hvis Trump var fortsat som præsident. Det skyldes, at der er en stor efterspørgsel på grøn energi, fordi det efterhånden kan konkurrere i pris med fossil energi.

Forskellen mellem de to, når man ser på udsigterne for vedvarende energi, går fra "good" med Trump til "incredible" under Biden, skriver Wood Mackenzie i en analyse.

Joe Bidens store investeringsplan på klimaområdet kan blive udfordret af, at valget 3. november ikke er blevet en klar sejr for Demokraterne. For at få lovgivning på plads i USA skal det både gennem Repræsentanternes Hus og Senatet, og i sidstnævnte tegner det til republikansk flertal. Det kan dog ændre sig ved et omvalg i Georgia i begyndelsen af januar.

Eksport af vindmølledele har været med til at sikre, at USA har udviklet sig til det største eksportmarked for Danmark, hvor medicin dog er den største varegruppe.

Sidste år lød den samlede eksport til USA på 158 milliarder kroner, og ser man på dansk erhvervsliv generelt, er valget af Biden det bedste udfald, siger Brian Mikkelsen, der er direktør i Dansk Erhverv.

- Vi er en lille nation, der lever af at handle med andre lande. Derfor er det vigtigt, at der er internationale handelsregimer, der fungerer, og at der ikke hele tiden er handelskrig. Og vi tror på, at Biden vil normalisere handelssiden.

- Samtidig vil Biden være god for den grønne dagsorden, siger Brian Mikkelsen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet