Demo-budskab til topmødet: Ingen EU-mindsteløn
Der var en blanding af arbejds- og aktivisttøj, som deltagerne til 3F's medlemmer havde fundet frem til demonstration for danske løn og arbejdsforhold, når udbyggelsen af vindkraften på Nordsøen skal foregå.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

North Sea Summit:
Demo-budskab til topmødet: Ingen EU-mindsteløn

3F samlede til fyraftensdemo og sendte krav om ordentlige løn- og arbejdsforhold til deltagerne i North Sea Summit. Den danske model skal bevares, lød det.

Forårssolen dansede over Byparken i Esbjerg, hvor 3F tromlede sammen til en demonstration for bedre løn- og arbejdsvilkår, når den grønne udbygning af vindmøller i Nordsøen kommer til at løbe af stablen.

Forringelserne af vilkårene på arbejdsmarkedet gennem det sidste årti, må ikke forsætte. Det var det klare budskab til formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, der befandt sig under tre kilometer fra dagens demonstration på North Sea Summit på Esbjerg Havn. Den EU-diskutterede mindsteløn var et af dagens absolutte topemner.

3F Tranports formand i Esbjerg og byrådsmedlem i kommunen Jakob Lykke (S) lagde ikke skjul på glæden over flere vindmøller på Nordsøen.

- Jeg håber, det her topmøde kommer til at give rigtig mange jobs. Men det er vigtigt, det er jobs, som man kan leve af. Det er dybt bekymrende, der er et lovforslag om en fælles EU-mindsteløn på vej fra selv samme Ursula von der Leyen, der er her i dag, lød det fra Jakob Lykke på talerstolen til de fremmødte arbejder, som nød både de politiske taler, grillpølser og fadbamserne i pilsner og classic.

De fleste deltagere i demostrationen var kommet lige fra arbejde, og det var tydeligt, at budskaberne på talerstolen vandt gehør.

- Fuck EU’s mindsteløn, lød det højlydt fra en af deltagerne flere gange.

Jakob Lykke kom dog med mere konkrete grunde til, at den danske model skal bevares.

- Vi behøver kun kigge 100 km mod syd, for at se hvor galt det er gået i Tyskland. Her lever 14 mio. mennesker i fattigdom, hvor de ikke kan forsørge sig med et job. Det er kun blevet værre, siden der blev indført en mindsteløn. Alle mennesker fortjener ordentlige arbejds- og lønforhold. Det er vores fælles ansvar, at vi ikke får en fælles mindsteløn, for det vil betyde et farvel til den danske model, konkluderede han.

Uligheden er øget

I det hele taget, så drejede dagens demo sig også om den øgede ulighed.

”Stop 68 – Nej til højere pensionsalder” – det er ikke lang tid siden, at pensionsalderen var 65 år, og det er heller ikke lang tid siden, at man kunne gå på efterløn som 60-årig. De uligheder gjorde murer Emil Olsen helt klar, da han kom på talerstolen.

- Hvem var det, der kunne få dagpenge op til syv år? Det er ikke os mere! Hvem var det, der kunne få efterløn? Det er ikke os mere, lød det fra Emil Olsen, der ingen problemer havde med at råbe forsamlingen op.

Om det blev blev sagt så højt, at mødedeltagerne på North Sea Summit kunne høre budskabet, er uklart. Men hvorvidt velfærdforringelserne fortsætter, kommer an på os selv, lød det Jacob Lykke.

- Hvis vi ikke dropper at se bolig og madprogrammer, kommer op af sofaen, er vi selv skyld i det. Organisering er den eneste måde at bevare den danske model, sagde Jakob Lykke med en løftet pegefinger om vigtigheden af medlemskabet af en fagforening.