DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Dansk og tysk elnet forbundet i teknologisk nybrud
Ny forbindelse binder det danske og tyske elnet sammen over danske Krigers Falk og tyske Baltic 1 og 2.
Foto: EnBW, Jörn Tirgrath

Dansk og tysk elnet forbundet i "teknologisk nybrud"

For første gang nogensinde bliver to landes elnet bundet sammen gennem havvindmølleparker, når Danmark og Tysklands elnet bliver forbundet gennem Krigers Flak og Baltic 1 og 2.
20. OKT 2020 8.21

Det er et teknologisk nybrud inden for grøn energi, når Krigers Flak Combined Grid Solution i dag bliver taget i prøvedrift for første gang. 

Forbindelsen går gennem danske Krigers Flak og tyske Baltic 1 og 2 og forbinder dermed det danske og tyske elnet, hvilket binder de to landes elsystemer tættere sammen og lettere at udveksle strøm landene imellem. 

- Den fælles forbindelse gennem havvindmølleparker mellem Danmark og Tyskland markerer en milepæl i den grønne omstilling, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

Den nye forbindelse gør fra Bjæverskov i Danmark til Betwisch nær Rostock i Tyskland. Der bygges en dobbelt omformerstation i Tyskland, da Sjælland og Tyskland tilhører hvert sit synkronområde, og "derfor ikke svinger i den samme elektriske takt," skriver Energistyrelsen. 

Den nye forbindelse viser vejen for de kommende energiøer, som ligeledes skal sende strøm til både det danske elnet og til nabolande. 

- Når vi forbinder havvindmølleparker og igennem dem udveksler strøm med hinanden, er vi med til at binde Europa sammen på en ny, grøn måde. Samtidig kan den nye teknologi bidrage med vigtige erfaringer til de kommende danske energiøer, som skal levere grøn strøm i Nordsøen og ved Bornholm, siger ministeren. 

Det er Energinet og tyske 50Hertz, som står for den nye Krigers Flak Combined Grid Solution, der blandt andet består af et undersøisk kabel på 400 MW. Det er første gang, at to nationers elnet bliver forbundet gennem havvindmølleparker. 

- Combined Grid Solution er ikke bare en milepæl imod Danmarks mål om et 100 pct. grønt elsystem i 2030. Det banebrydende projekt er også en vigtig brik, når vi skal reducere CO2-udslippet i resten af samfundet, siger Thomas Egebo, administrerede direktør i Energinet. 

Baltic 1 og 2 har en samlet kapacitet på 336 MW, mens Krigers Flak forventes at få en kapacitet på 600 MW, når parken tages i brug næste år. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet