DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Dansk Energi roser regeringen for at holde fast i de teknologineutrale udbud

Med klimaaftalen fortsætter de teknologineutrale udbud i endnu to år, mens at kommende udbud for solceller og landvind skal udbydes efter ny model.

Med klimaaftalen har regeringen og folketinget besluttet at fortsætte de teknologineutrale udbud i mindst to år mere med et årligt udbetalingsloft på 600 mio. kr., hvorefter ordningen igen skal evalueres. 

Det er Dansk Energi glade for og roser den nye aftale

– Vi er tæt på, at grøn energi kan stilles op på markedsvilkår, men det gælder kun optimale projekter og placeringer, så vi har brug for det lille ekstra incitament en stund endnu, siger branchechef i Dansk Energi Kristine Grunnet. 

Derudover skal kommende udbud for solceller og landvind afvikles efter en ny Contract for Difference (CfD)-model, som blandt andet bruges ved offshore udbud i Storbritannien. 

Her fastsætter staten på forhånd en pris per MWh i udbuddet. Hvis elprisen skulle vise sig at være lavere, dækker staten differencen, mens hvis prisen skulle være højere end forventet, betaler ejerne af energianlægget differencen tilbage til staten. 

– CfD balancerer statens og udvikleres økonomiske risiko, men fjerner delvist den forbindelse til prisudviklingen, der har været for udviklerne i det hidtidige udbudssystem med et fast tillæg til elprisen. Den tidligere støttemodel gav incitament for opstillere til at vælge den type vindmølle eller solcelle, der i er stand til at producere, når elprisen er høj, og produktionen har mest værdi for samfundet, siger Kristine Grunnet. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet