DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Dansk Energi konsoliderer PtX-partnerskab og opfordring til regering

Danmark har ambitiøse projekter – nu mangler vi bare af få dem realiseret, siger administrerende direktør i Dansk Energi Lars Aagaard.
8. APR 2021 12.04

I november sidste år præsenterede Dansk Energi i samarbejde med 17 virksomheder, der er fordelt på tværs over hele værdikæden, en række anbefalinger til regeringen for en Power-to-X-strategi.

Siden har opfordringerne om at sætte gang i en national PtX-strategi efterhånden stået i kø, men anbefalinger har nu ført til, at Dansk Energi og samarbejdspartnerne konsoliderer partnerskabet. 

– Danmark huser en række globalt førende virksomheder med tårnhøje ambitioner om at drive udviklingen på Power-to-X og samtidig bidrage til at sætte en klimapolitisk dagsorden. I november lancerede vi i fællesskab en række anbefalinger til den kommende danske Power-to-X-strategi, og det næste naturlige skridt er et tæt partnerskab, der står stærkt i det internationale kapløb om at realisere Danmarks store Power-to-X-potentiale, siger Lars Aagaard, administrerende direktør, Dansk Energi.

– Lige nu venter alle på alle – lastbiler, fly og skibe venter på, at grønt brændstof bliver billigere, producenterne af grønt brændstof ønsker sikkerhed for, at lastbiler, fly og skibe vil bruge deres produkt. Det er et paradoks, der skal løses, og det vil partnerskabet arbejde aktivt for, siger Lars Aagaard.

Det nu konsoliderede partnerskab står med en bredt funderet stemme i de danske erhvervsliv med blandt AP Møller Mærsk, Copenhagen-Malmø Port, Energinet, Københavns Lufthavn, SAS, Shell, Vestas og Ørsted repræsenteret. 

– Når man samler hele værdikæden, er ståstedet forskelligt. Nogle er nået langt teknologisk og er klar til konkurrencen – andre er ikke. Derfor er det både afgørende og en kæmpe fordel, at alle sektorer samles i et partnerskab, så vi i fællesskab kan overkomme forhindringer og forskelle, siger Lars Aagaard. 

Selvom partnerskabet nu er konsolideret, har budskabet dog ikke ændret sig.

– Vi har et partnerskab med 17 seriøse virksomheder, vi har en god håndfuld ambitiøse projekter – nu mangler vi bare af få dem realiseret, og her er en national strategi et første officielt skridt fra regeringens side, siger Lars Aagaard.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) har allerede annonceret, at regeringen vil komme med sit udspil til en national strategi senere i år.

esl 

Tilmeld dig nyhedsbrevet