DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Dansk elproduktion slog grøn rekord i 2019

En gennemsnitlig produceret kilowatt-time udledte sidste år 135 gram CO2, og det er det laveste niveau nogensinde.
4. JUN 2020 13.10

Den danske elproduktion har aldrig været grønnere, end den var sidste år. I 2019 blev der udledt 135 gram CO2 per kilowatt-time (kWh). I 1990 udledte en kWh godt syv gange så meget CO2 at producere. 

Det fremgår af en Energinets årlige miljørapport

Det rekordlave udledning skyldes særligt to ting. For det første bliver der produceret mere grøn energi end tidligere, hvor eksempelvis Horns Rev 3 blev tilknyttet elnettet i 2019.

Dernæst bliver der brugt mindre kul i elproduktionen end tidligere, som er faldet med 46 pct. fra 2018 til 2019. Det samme gælder forbruget af naturgas, som er faldet en smule fra 2018 til 2019. Forbruget af gas er samlet set på det laveste niveau siden begyndelsen af 1990'erne. Derimod er forbruget af biobrændsler på et rekordhøjt niveau som erstatning.

- Det er værd at bemærke, at samtidig med at fossile brændsler bliver udfaset, så opretholder Danmark sin årsnettoproduktion af el. Det grønne erstatter så at sige det sorte. Det underbygger, at grøn omstilling, høj forsyningssikkerhed og en elpris der er til at betale godt kan gå hånd i hånd. At få de tre ting til at gå op i en højere enhed er det, vi i Danmark har været gode til gennem tiden, udtaler Hanne Storm Edlefsen, områdeleder i Energinet Elsystemansvar.

45 pct. af det danske elforbrug i 2019 blev dækket af vind, mens andre bæredygtige kilder som sol og vand dækkede henholdsvis 4 pct. og 11 pct. Fossile brændsler står fortsat for 18 pct.    

Energinet forudser at udledningen af CO2 vil stagnere frem til 2025, hvorefter man forenter at CO2-intensiteten i elproduktionen igen vil falde.  

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet