DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Danmark, Tyskland og Holland vil samarbejde om energiøer

Klimaminister Dan Jørgensen har i dag underskrevet erklæring om samarbejde om energiøer med ministre i Tyskland og Holland.
16. DEC 2020 10.20

Et stort skridt mod energiøer i Nord- og Østersøen er i dag blevet taget. Danmark, Tyskland og Holland har i dag skrevet under på erklæringer om at undersøge og vurdere muligheder for landenes samarbejde om energiøer i Nordsøen og Østersøen. 

I erklæringen med Tyskland er den danske politiske beslutning om at etablere en energiø i Nordsøen og én i Østersøen i 2030 specifikt nævnt.

Energiøen i Østersøen er vindmøllerne placeret omkring 20 kilometer syd og sydvest fra Rønne i to klynger. Til energiøen i Nordsøen er der udpeget et bruttoareal til 60 km fra Thorsminde. 

I erklæringen med Holland gives ansvaret for analyser og undersøgelser eksplicit til de danske og hollandske TSO’er, TenneT, Gasunie og Energinet.

Arbejdet vil blive forankret i det internationale konsortium North Sea Wind Power Hub, hvor de tre TSO’er siden 2017 har samarbejdet om udviklingen af et realistisk koncept for kunstige energiøer i Nordsøen. Her skal analyserne laves med henblik på at realisering af et første fælles projekt i 2030 eller snarest muligt derefter. 

- De to energiøer i Nordsøen og Østersøen kan kun realiseres gennem et stærkt internationalt samarbejde, så erklæringerne er et meget vigtigt skridt på vej mod etablering af energiøer, som er et vitalt næste skridt for havvind i stor skala og dermed for grøn omstilling i Europa og verden, siger Hanne Storm Edlefsen, vicedirektør i Energinet.

Med de to erklæringer dedikerer landene sig til i fællesskab at gennemføre en række komplicerede undersøgelser af, hvordan energiøer og havvind kan udbygges og ikke mindst, hvordan elektriske udlandsforbindelser fra øerne kan forbinde landenes energisystemer med hinanden. Brugen af el fra havvind til brint og grønne brændstoffer er også et centralt element.

- Danske politikere er gået foran med beslutningen om at gennemføre energiøer. Men jeg tror, alle er enige om, at energiøer, som kun er forbundet til Danmark, ikke batter nok i forhold til den massive opskalering af vedvarende energi, vi har brug for i Europa, siger Hanne Storm Edlefsen.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen gav i slutningen af november Energinet påbud om at udføre forundersøgelser til de to energiøer i henholdsvis Nordsøen og Østersøen.

amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet