DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Danmark med i nyt regionalt samarbejde om Østersøen

Otte lande omkring Østersøen har underskrevet en fælles erklæring om en fælles indsats for at udvikle vindenergi i Østersøen.
1. OKT 2020 9.27

Danmark har underskrevet en ny, fælles erklæring for udviklingen af havvind i østersøen. Foruden Danmark har Tyskland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Finland og Sverige også underskrevet hensigten om samarbejde om udviklingen af vindenergi i Østersøen. 

- Fremtidens havvind er regional, skrev Marie Hindhede, afdelingschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, på Twitter i forbindelse med aftalen. 

Den danske regering har i sit udspil til sin energiø i Østersøen lagt op til, at øen kan kobles op til nabolandene, hvormed det er hele regionen, der kan få nytte af den grønne energi. 

Men også Polen har store planer i Østersøen, hvor regeringen senest har annonceret planer om begynde at kigge mod offshore vindenergi og ønsker at opsætte op mod 11 GW vindenergi frem mod 2040. 

Estland og Letland har desuden allerede vist vejen for det regionale samarbejde, hvor de to baltiske lande allerede har underskrevet et forståelsespapir om en fælles 1 GW havvindmøllepark. 

En undersøgelse af Østersøen sidste år kortlagde, at Østersøen potentielt kunne rumme helt op mod 93 GW vindenergi, men for at nå der til, er det nødvendigt med et stærkt regionalt samarbejde, hvilket der nu kommer de første tegninger til. 

- Det er et perfekt eksempel på, hvordan man kan nå længere ved at gå sammen, og det er et understregning af, hvad vi kan opnå. Jeg håber, at vi kan fortsætte denne langvarige tradition for samarbejde, for vejen fremad kræver vigtige skridt, hvor samarbejde er nøglen, udtaler den estiske Europa-Kommisær for energi, Kadri Simson. 

EU-Kommissionen har ligeledes underskrevet erklæringen, mens Norge er med i projektet som observatør.

Tilmeld dig nyhedsbrevet