DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Danmark får miljøhug i ny rapport fra Nordisk Ministerråd

I en ny rapport fra Nordisk Ministerråd ender Danmark bag sine nordiske naboer i regnskabet for bæredygtig energi. Der er dog stadig grund for optimisme.
6. FEB 2020 10.13

Danmark halter efter sine nordiske naboer for vedvarende energikilder, viser en rapport fra Nordisk Ministerråd.

Således kommer 36 pct. af Danmarks energi fra vedvarende energikilder, viser rapporten, som dog også noterer, at Danmark er det det nordiske land, som har oplevet den største stigning i vedvarende energi i perioden 2004-2017, hvor man har haft en fremgang på 20 pct. 

Forrest i feltet ligger Island, som får 72 pct. af deres energi fra bæredygtige kilder, mens Norge følger tæt efter med 71 pct., hvor særligt vandkraft spiller en vigtig rolle i energiforsyningen. Dernæst følger Sverige med 54 pct., men som samtidig har den totalt største mængde energi af de nordiske lande. Finland er også foran Danmark i det bæredygtige regnskab, hvor 41 pct. af energien kommer fra bæredygtige kilder. 

Rapporten får dog kritik fra Dansk Energi: 

- Analysen siger intet om, hvad de nordiske lande har bidraget med for at rykke på udbuddet af vedvarende energi. Der har Danmark par excellence drevet noget, som ingen af de andre har. Vi har udviklet teknologi, som også kan bruges i lande, der ikke har de helt store vedvarende energiressourcer, siger administrerende direktør i Dansk Energi Lars Aagaard til Berlingske. 

Det er klart, at der er forskellige forudsætninger for produktionen af bæredygtigenergi. Danmark er i en positiv udvikling, og man skal derfor ikke være for nedslået over placeringen, lyder det fra Dansk Energi. 

- Når det kommer til udbuddet af vedvarende energi, har Danmark intet at bøje nakken for. Set i forhold til, at vi ikke har bjerge, har vi gjort en kæmpe indsats for vindkraften. Det er rigtigt, at Norge har 100 pct. af deres elforbrug dækket af vand. Men det har de haft i mindst 50 år. Norsk Hydro og hele industrialiseringen af Norge er blevet skabt, fordi de har haft vandkraft, før de fandt olie, siger Lars Aagaard fra Dansk Energi.

Læs hele rapporten her. 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet