DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Brintbranchen: PtX-eventyr kan overgå Danmarks olieeventyr
Brintbranchen forudser 50.000 nye arbejdspladser og energieksport på op mod 84 mia. kr. årligt, hvis Danmark kan lykkes med et nyt brint- og PtX-eventyr.
Foto: Brintbranchen

Brintbranchen: PtX-eventyr kan overgå Danmarks olieeventyr

Ny rapport viser, at Danmark kan skabe over nye 50.000 arbejdspladser og en energieksport på op mod 84 mia. kr. årligt, hvis der satses på udviklingen af brint- og Power-to-X i Danmark.
9. OKT 2020 13.26

Brint og Power-to-X kan skabe over 50.000 nye arbejdspladser og en energieksport på op mod 84 mia. kr. årligt, viser en ny rapport fra Brintbranchen. 

Dermed vil eksporten af brint kunne overgå værdien af olie- og gas fra Nordsøen, da indtægterne toppede i 2006. 

Rapporten "VE 2.0" viser, at Danmark har gode forhold for at forvandle særligt havvind til brint og flydende brændstoffer gennem Power-to-X, men det kræver store offentlige investeringer, lyder det fra Brintbranchen. 

- Brint og PtX er et område i rivende udvikling. Overalt i verden investeres der milliarder i produktion af, og infrastruktur til, grøn brint. Men selvom flere lande er langt fremme, hvad angår politisk prioritering og dedikerede strategier, så har vi nogle fantastiske styrkepositioner, som giver Danmark en særstilling på det grønne område, siger Brintbranchens direktør Tejs Laustsen Jensen.

- Det drejer sig ikke mindst om vores stærke kompetencer på produktion af vedvarende energi, men det handler også om den allerede etablerede brint- og PtX-værdikæde i Danmark. Danske brint- og PtX-løsninger eksporteres allerede globalt, og det er den kæde, vi skal styrke og forlænge. Gør vi det, kan vi booste den grønne omstilling, vores eksportmuligheder og skabe over 50.000 nye arbejdspladser, siger Tejs Laustsen Jensen.

Står det til Brintbranchens direktør, er det vigtigt at Danmark udnytter genopretningplanerne til at skubbe på for udviklingen af PtX. Helt konkret bør regeringen afsætte minimum fem mia. kr. til storskala brint og PtX fra EU's genopretningsfond. 

- Det er afgørende, at vi bruger den her situation til at træffe de nødvendige beslutninger, der kan danne fundament for fremtidens vækst. Det vil bringe os på relativt niveau med de øvrige europæiske investeringer, og det vil kunne give både marked og den danske brint- og PtX-industri det boost, der er imperativt, hvis vi skal sikre os en fortsat position som grøn ledernation, siger Tejs Laustsen Jensen. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet