dknyt
dkhavenergi
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Bred politisk aftale om overordnede rammer for udbud af energiø

Energiøen i Nordsøen er kommet endnu et skridt tættere på, efter et bredt politisk flertal er blevet enige om flere af de overordnede rammer for udbud og ejerskab. Aftalen lægger op til et stærkt offentligt-privat samarbejde.
2. SEP 2021 15.38

Energiøen i Nordsøen, som bliver danmarkshistoriens med afstand største anlægsopgrave med en pris på ca 210 mia. kr., er kommet et skridt tætte på realisering med en politisk aftale som regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet torsdag er blevet enige om. 

Med aftalen er der enighed om at det bliver ét samlet udbud af partnerskab og anlægsopgave for Energiøen i Nordsøen, der skal forsyne Danmark og Europa med grøn strøm. Ejerskabet bygges op som et aktieselskab, hvor staten ejer mindst 50,1 pct., og byderne på øen skal have mulighed for at etablere ekstra arealer på øen til innovative, grønne løsninger.

- Energiøen i Nordsøen er ét af vor tids største grønne projekter, som også bliver mødt med kæmpestor interesse og engagement både i Folketinget og erhvervslivet. Det understreger aftalen her også, hvor vi nu tager endnu et vigtigt skridt, der skal bidrage til at sikre et stærkt, grønt samarbejde mellem det offentlige og det private erhvervsliv. Energiøen er et vigtig samfundsprojekt, som især skal bygges på et solidt fundament af de kompetencer og innovationsevner, det private marked kan byde ind med, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

Som led i forberedelserne af udbuddet af energiøen i Nordsøen, giver aftalekredsen nu markedet afklaring på nogle af de centrale rammevilkår. Det sker bl.a. for at give private aktører de bedste vilkår for at optimere deres forberedelser med udarbejdelse af konkrete projektforslag og sammensætning af de rette konsortier. Dermed kan de stærkeste kræfter samles, og det private erhvervsliv kommer til at spille en nøglerolle i de konkrete forslag til, hvordan øen skal udformes og konstrueres, lyder ambitionen fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Energiøen skal indledningsvist have en kapacitet på tre GW havvind. På sigt skal øen have en kapacitet på ti GW.

amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet