DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Borgmester og havnedirektør vil have energi-fokus på Kattegat
Borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen (S) og direktør i Grenaa Havn Henrik Carstensen opfordrer regeringen til at tænke Kattegat med i nye energiplaner.
Foto: Norddjurs Kommune

Borgmester og havnedirektør vil have energi-fokus på Kattegat

Selvom regeringen for nyligt har præsenteret planer om to energiøer, bør der stadig være plads til nye vindprojekter.
28. MAJ 2020 11.51

Regeringen ønsker at oprette to energiøer inden 2030, der skal placeres i henholdsvis Nordsøen og Østersøen.

Men der er også gode muligheder i Kattegat, lyder opfordringen fra borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen (S) og direktør i Grenaa Havn Henrik Carstensen. 

- En havvindmøllepark i Kattegat er et godt og omkostningseffektivt bud på en hurtigere løsning, der kan forsyne Østdanmark med grøn el. Vi skal nemlig ikke først planlægge og etablere en energiø, siger Jan Petersen. 

- Vores budskab til Christiansborg er derfor: Ja, lad os få et energiø-projekt, men også komme hurtigt i gang – og helst i Østdanmark. For det er dér behovet for mere grøn el er størst. Danmark har travlt, hvis vi skal nå 70 pct.-målet i 2030. Det taler for tempo i udbygningen. Hvert år tæller. En havvindmøllepark i Kattegat vil tilmed sikre gode danske arbejdspladser i midten af Danmark, siger han videre.

God placering og masser af erfaring 

Området omkring Hesselø er tidligere blevet screenet af Energistyrelsen til en mulig 800 MW vindmøllepark i 2018. Derudover er Grenaa Havn oplagt at bruge som vindmøllehavn, siger direktøren. 

- Grenaa Havn har som en af Danmarks største erhvervs- og industrihavne vundet anerkendelse både nationalt og internationalt som professionel vindmøllehavn. Havnen kontaktes af lande verden over, der vil have del i den store know-how som base- og servicecenter for vindmølleprojekter, som Grenaa Havn har bygget op med etableringen af Anholt Havmøllepark. På den måde har havnen allerede plads, udstyr og et erfarent mandskab, der vil være en stor fordel for en anlægshavn af en ny vindmøllepark, siger Henrik Carstensen.

Begge opfordrer derfor til, at der fortsat bør være plads til yderligere havvindmøllerparker, selvom regeringen har præsenteret store planer for energiøer. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet