Biden går i offensiven i klimakampen og skærer i støtte til olieindustrien
Præsident Joe Biden (med ryggen til) og hans særlige klimaudsending, John Kerry. De to fører an i USA's nye kurs for at få bugt med klimaforandringerne.
Foto: Mandel Ngan/Ritzau Scanpix

Biden går i offensiven i klimakampen og skærer i støtte til olieindustrien

USA's nye præsident har underskrevet en stribe nye dekreter, der skal fyre op under USA's kamp mod klimaforandringer og skabe nye arbejdspladser.
29. JAN 2021 8.11

Der er kommet en ny præsident i Det Hvide Hus, og det får nu indvirkning på amerikanernes klimapolitik. Joe Biden har underskrevet en række nye dekreter, som blandt andet indstiller ny udvinding af olie og gas fra føderal jord og hav. Et andet dekret skærer i tilskud til fossile brændstoffer.

Det er tiltag, der kommer i forlængelse af den klima- og miljøpolitik, som Biden under valgkampen sagde, at han vil gennemføre. Dermed slår Biden-administrationen ind på en ny kurs efter Donald Trump, der gik af som præsident den 20. januar.

Trumps politik ville maksimere USA's udvinding af olie og gas. Han fjernede en række regler og miljøbestemmelser for at hjælpe olie- og gasindustrien. Biden mener, at hans klimapolitik går hånd i hånd med skabelsen af nye grønne arbejdspladser.

- Efter min mening har vi allerede ventet alt for længe med at gøre noget ved denne her klimakrise, siger Joe Biden.

Da han underskrev dekreterne onsdag sagde han, at mange af de trusler, USA står over for - storme, tørke og naturbrande - har afsæt i klimaforandringer.

- Det er tid til at handle.

Klimaindsats kan løse flere prolbemer

Præsidenten taler om, at klimaindsatsen er en del af en bred tilgang til løsning af flere problemer. Det handler også om USA's nationale sikkerhed, om planlægning, om udenrigspolitik.

At opbygge en moderne, klimaorienteret infrastruktur vil skabe millioner af godt betalte arbejdspladser, mener han.

- Dette er en sag, hvor samvittighed og det nyttige krydser spor. Hvor at håndtere en eksistentiel trussel mod planeten og styrke vor økonomiske vækst og velstand er det samme, siger Biden.

- Når jeg tænker på klimaforandringer og svaret på dem, så tænker jeg arbejdspladser.

Biden, der er under pres fra venstrefløjen i sit parti, Demokraterne, for at tage fat om klimaproblemerne, er også blevet rost internationalt. Som noget af det første, efter at han blev taget i ed, meldte han USA ind i klimaaftalen fra Paris igen.

Olieselskaber utilfredse

Men Biden møder ikke tilfredshed alle steder. "Big Oil", som de store olieselskaber kaldes i USA, siger, at hans dekreter for at begrænse olie- og gasudvinding koster millioner af arbejdspladser og koster milliarder af dollar for USA's økonomi, der er under stort pres fra coronapandemien.

- Med en kuglepen sætter administrationen USA's lyse energifremtid tilbage og gør os afhængig af udenlandsk energi, der produceres under lavere miljøstandarder, lyder det i en kommentar fra Mike Sommers, præsident for American Petroleum Institute, USA's største sammenslutning i olieindustrien.

Joe Biden vil også være vært for et internationalt topmøde om klimaproblemerne. Det skal holdes den 22. april. Præsidenten har udpeget USA's tidligere udenrigsminister John Kerry til særlig klimaudsending.

Kerry siger, at USA inden topmødet vil offentliggøre sit mål for reduktion af CO2-udslip i 2030. Globalt er Kina verdens største udleder af drivhusgasser. USA er den næststørste.

Ritzau/Reuters

Nyhedsbrev