DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Andel investerer 75 mio. kr. i Danmarks største energilager
Sten er billigere, nemmere at skalere op og bliver ikke slidt til forskel for batterier, skriver Andel om sit nye projekt.
Foto: Andel

Andel investerer 75 mio. kr. i Danmarks største energilager

Andel investerer 75 mio. kr. i Stiesdal Storage Technologies, som skal tage enerilagring i sten til et nyt niveau.
20. APR 2021 12.12

Det står langt fra mejslet i sten, hvordan det er bedst at lagre grøn energi. Men måske kan en del af svaret netop ligge i sten. Derfor investerer energi- og fiberkoncernen Andel 75 mio. kr. i Stiesdal Storage Technologies' GridScale-model. 

- Den eneste, rigtig store udfordring for en 100 pct. grøn elforsyning er, at vi ikke kan gemme strømmen fra de tidspunkter, hvor vinden blæser og solen skinner, til senere brug. Produktion og forbrug er simpelthen ikke i balance. Der er endnu ikke kommercielle løsninger på dette problem, men det håber vi at levere med vores ”GridScale” energilagringssystem, og vi er utrolig glade for at have fået Andel ind som strategisk partner i projektet, siger Henrik Stiesdal.

Stiesdals GridScale-anlæg består af ståltanke fyld med knuste sten på størrelser med ærter, som kan varmes op med grøn energi. Der kan blive helt op til 600 grader i tankene. Når vinden så ikke blæser, kan man føre energi ud af tankene igen.  

- Sten er et billigt og bæredygtigt materiale, som kan opbevare store mængder energi på lille plads, og som kan holde til utallige op- og afladninger af lageret. De kan stå ved solcelle- og havvindmølleparker, ved transformerstationer og industrianlæg, og måske på de kommende vindøer. Der har vi brug for en industripartner som Stiesdal Storage Technologies, så vi sammen kan skabe funktionelle storskala-løsninger, siger Ole Alm, udviklingschef i Andel.

Det er endnu uklar, hvor den kommende anlæg skal ligge, men ifølge Andel vil det blive på Syd- eller Vestsjælland eller Lolland-Falster, hvor grøn energiproduktionen vokser, uden at forbruget vokser.  

Stiesdal Storage Technologies har tidligere modtaget 35 mio. kr. over tre år fra EUDP-programmet, hvor man blandt andet håber, at teknologien kan udvikles som en mulighed i Danmark og Europa samt på de kommende energiøer. 

Andel har tidligere gennemført et stenlagerprojekt i samarbejde med DTU, AU, Energinet, Rockwool, Dansk Energi og EUDP fra 2016 til 2019.

Siemens Gamesa har et eksisterende stenlager-anlæg i Hamborg, hvor 1.000 tons sten kan forsyne 130 MWh til det lokale elnet. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet