DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Analytiker hverken imponeret over Vestas' regnskab eller nye kæmpevindmølle

Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen kalder Vestas' årsregnskab 'svagere end forventet' og er heller ikke imponeret over ny offshore vindmølle på 15 MW.
10. FEB 2021 15.22

Vestas præsenterede i dag et overskud på 5,73 mia. kr. (771 mio. euro) efter skat. Et overskud der ikke imponerer Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen, der har fulgt Vestasaktien i over tyve år.

- Kigger vi på de tal Vestas offentliggør for 2020, er de svagere end forventet. Corona har kostet mere for Vestas, end jeg havde forventet, siger han og fortsætter:

- Der er igen flere hensættelser til produkt- og designfejl på vindmøllerne. Det har lidt været en dårlig historie i 2020, at produkterne ikke har været så pålidelige, som de har været igennem en lang årrække, og det er ikke gratis. Så det er en af de ting, der skæmmer regnskabet.

Blandt de dårlige historier, Jacob Pedersen hentyder til, er blandet andet at Vestas for nyligt måttet sætte cirka 150 stk. V-150-møller ud af drift efter at have opdaget en fejl på møllernes vinger. 

Fejlen blev opdaget, efter at en vindmølle kollapsede i Aldermyrberget vindmølleparken i Sverige i november.

Stadig markedsførende

Ser man isoleret på fjerde kvartal, ser aktieanalytikeren dog lyspunkter for vindmølleproducenten. Han er dog bekymret for Vestas faldende EBIT-marginen, der endnu engang tog et fald til 4,7 pct. mod 8,3 pct. sidste år og ligeledes langt fra tidligere tiders profitmarginer, som eksempelvis lød på 13,9 pct. i 2016. 

- Kigger vi på Vestas ift. alle konkurenterne, så er Vestas regnskab for fjerde kvartal faktisk noget bedre, end hvad vi havde regnet med. Der var blandt andet en meget høj uannonceret ordreindgang, og det er med til at fortælle historien om, at Vestas stadigvæk virkelig står stærkt i markedet. Men vi vil gerne se, at selskabet begynder at tjene lidt mere, end de har vist i 2020, siger Jacob Pedersen. 

I 2021 forventer Vestas en EBIT-margin før særlige poster på 6-8 pct. Et mål der også ligger i den lave ende ifølge Jacob Pedersen. Han påpeger dog, at selvom Vestas' fremlagte forventninger ikke er, som han og andre analytikere havde forventet, er Vestas stadig en magtfaktor i branchen. 

- Vi kan se på ordreindgangen i slutningen af 2020, at Vestas er langt foran konkurrenterne på landvind. Vi kan også se på den samlede indtjening, Vestas leverer i år, at man er langt foran konkurrenterne, siger Jacob Pedersen. 

Ny flagskibsmølle imponerer ikke

Kort før fremlæggelsen af årsregnskabet afslørede Vestas også sine planer om at lancere V236-15.0 MW-vindmøllen, som er den offshore-vindmølle, som Vestas vil udfordre konkurrenterne GE og Siemens Gamesa med. 

Vestas-møllen har, som navnet antyder, en effekt på 15 MW og er dermed aktuelt den mest kraftfulde på markedet. Det er dog ikke en mølle, der får konkurrenterne til at ryste i bukserne, vurderer Jacob Pedersen. 

- Den skulle i hvert fald ikke have været mindre. Det er en mølle, som er et tigerspring frem for Vestas Offshore på produktsiden, men stadig kun marginalt større end konkurrenternes vindmøller, siger han og fortsætter: 

- Hvis der er nogen af konkurrenterne, der har lurepasset lidt ift. at se, hvad de kommer med fra Vestas, så de har måske ventet en opgradering af deres mølle, til Vestas tror, de har den største, før de viser Vestas, hvor skabet skal stå. Så større er den her mølle ikke, men den er klart et spring fremad og helt nødvendigt ift. at indfri ambitionerne. Det er jo stadig den største vindmølle, men der skal ikke ret meget skruen på knapperne til hos konkurrenterne, før de hurtigt kan levere noget, der er bedre.

Møllen kommer dog til at spille en vigtig rolle, da der det kommende år kommer til at være mange store offshoreordrer, der skal uddeles.  

- Det vigtige er, at den her mølle er med i betragtningerne til alle de havvindprojektet, der skal sættes producenter på det næste år, for der er en kæmpepukkel af projekter, der skal sættes navn på, og der skal Vestas være med, siger Jacob Pedersen. 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet