DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
2030-planer når mindre end en tredjedele af vejen til Paris-mål
Selvom der blev tilføjet hele 184 GW bæredygtig energi i 2019, er der fortsat lang vej til at nå ambitionerne fra Paris-aftalen.
Foto: General Electronics

2030-planer når mindre end en tredjedele af vejen til Paris-mål

Der skal meget større investeringer til, hvis man skal holde sig indenfor Paris-aftalens klimamål, vurderer ny FN-rapport. Coronakrisen giver dog nye muligheder.
11. JUN 2020 12.47

Selvom der blev tilføjet hele 184 GW bæredygtig energi i 2019, er man stadig lang vej fra at leve op il ambitionerne fra Paris-aftalen. Det viser en ny analyse fra UN Environment Programme (UNEP), Frankfurt School-UNEP Collaborating Centre og Bloomberg NEF (BNEF). 

Ifølge rapporten er 826 GW planlagt frem mod 2030, men der er fortsat et stykke op til de 3.000 GW, der er krævet for at holde temperaturstigningerne under to grader som aftalt i Paris-aftalen. 

Det kræver derfor store summer at nå målene. Verdens regeringer har ifølge rapporten afsat mere end 6.500 mia. kr. til investeringer i bæredygtig energi, men det beløb skal snarere op mod 17.500 mia. kr., hvis klimamålene skal nås. 

Der er dog også positive nyheder at finde i rapporten, der blandt andet viser, at omkostningerne for bæredygtig energi er faldende. Således blev der installeret 20 GW mere i 2019 end i 2018, mens som kostede det samme. Samtidig kan man se, at investeringer fortsat er rettet i bæredygtig retning, hvor energiinvesteringerne i bæredygtig energikilder var mere end tre gange så store, som investeringerne i fossile energikilder. 

Coronakrisen har sat bremsen i for investeringer generelt, men krisen giver omvendt muligheden for netop at tilpasse genopretningsplanerne i overensstemmelse med klimamålene. 

- Hvis regeringerne udnytter de fortsat faldende priser for bæredygtig energi til at sætte bæredygtig energi i centrum for den økonomiske genopretning efter Covid-19, kan vi tage et stort skridt mod en sundere verden, hvilket er den bedste forsikringspolice mod globale pandemier, udtaler Inger Andersen, executive director hos UNEP. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet