DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
SeaH2Land vil udover en brintfabrik etablere infrastruktur til distributionen.
Foto: Ørsted

Ørsted med i stort brintprojekt i Holland og Belgien

Med projektet 'SeaH2Land' vil Ørsted sammen med flere partnere opføre en 1 GW brintfabrik i North Sea Port-området, der ligger i Holland og Belgien.
31. MAR 2021 8.13

Ørsteds ambitioner inden for grøn brint er store, og igennem de seneste år er virksomheden indgået i flere samarbejder om produktion af grøn brint. Nu kommer der endnu et til.

Således har Ørsted sammen med flere partnere blandt andet North Sea Port, ArcelorMittal, Yara, Dow Benelux og Zeeland Refinery lanceret visionen SeaH2Land.

Visionen indebærer en brintfabrik, der i 2030 skal have en kapacitet på 1 GW. Derudover vil samarbejdet også arbejde mod at opbygge en infrastruktur til distributionen af brinten i form af en regional 45 km lang rørledning, der går på tværs af hele North Sea Port, der strækker sig fra  Vlissingen-Oost (Holland) til Gent (Belgien).

Ørsted skal stå for udviklingen af brintanlægget, og den danske virksomheds idé indebærer at koble anlægget op til en ny havvindmøllepark i den hollandske del af Nordsøen med en kapacitet på 2 GW. 

- Det hollandsk-flamske North Sea Port-område er hjemsted for en af de største brintklynger i Europa. I takt med at man verden over søger at nedbringe CO2-udledningen, bliver det altafgørende, at vi handler nu for at sikre den europæiske industris konkurrenceevne på lang sigt i en grøn økonomi. SeaH2Land-projektet skitserer en klar vision og køreplan for storstilet, vedvarende brintproduktion, der er forbundet med ny havvindkapacitet, siger Martin Neubert, der er kommerciel direktør og viceadministrerende direktør i Ørsted.

Kæmpe potentiale

Projektet skal udvikles i faser således indebærer første fase af SeaH2Land-projektet at opbygge elektrolysekapacitet på 500 MW. Den anden fase af SeaH2Land, som skalerer projektet til en elektrolysekapacitet på 1 GW, skal gennemføres, når det er muligt at forbinde til et nationalt rørledningsnet for brint. 

Partnerne bag projektet vil nu indgå i en dialog med myndighederne om de rammer, der er nødvendige for at støtte udviklingen af vedvarende brint forbundet med havvindprojekter i industriel skala og den regionale infrastruktur samt gennemføre en fuld forundersøgelse af projektet. 

Med 580.000 tons om året er North Sea Port-klyngen et af de største produktions- og efterspørgselscentre for fossil brint i Europa. Drevet af indsatsen for at reducere CO2-udledningen kan den industrielle efterspørgsel i klyngen vokse til omkring 1.000.000 tons i 2050, hvilket svarer til ca. 10 GW elektrolysekapacitet.

Derfor ser ArcelorMittal, der er en af de største virksomheder i området også store muligheder i at aftage dele af den store mængde grønne brint, for at blive grønnere som virksomhed. 

- Vi tilstræber at øge brugen af vedvarende brint, og derfor er vores samarbejde med Ørsted et vigtigt skridt. Sammen med vores partnere i Smart Delta-regionen vil vi udvikle et økosystem, hvor virksomheder og videnscentre i høj grad komplementerer hinanden, siger Manfred Van Vlierberghe, der er administrerende direktør for ArcelorMittal i Belgien. 

amp

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet