DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Chef for Fredericia Havn efterlyser hurtige PtX-tiltag

Ifølge direktøren for Fredericia Havn, Rune. D. Rasmussen, kræver det ikke store projekter at sætte gang i PtX. Det handler først og fremmest om at komme i gang.
30. MAR 2021 9.35

Det behøver ikke kun at være store prestigeprojekter, der skal sættes i gang for at får sat ild i den danske Power-to-X-indsats. Det mener Rune D. Rasmussen, direktør for selskabet ADP, der driver havnene i Fredericia, Middelfart og Nyborg.

- Vi kan reelt være i gang allerede næste år, hvis vi vil. Det kræver, at vi tager tingene step-by-step og placerer projekterne der, hvor der er infrastruktur til det og et marked, siger Rune D. Rasmussen.

Ifølge Rune D. Rasmussen bør man udnytte den brændstof-infrastruktur, der allerede eksisterer til at få gang i indsatsen.

Eksempelvis kan Aalborg og Fredericia havne forsyne store dele af Jylland og Fyn. Mens Sjælland og øerne kan klares fra Kalundborg Havn og Prøvestenen i Københavns Havn. De eksisterende anlæg på havnene skal have nyt liv så nye virksomheder og teknologier kan tiltrækkes, men fundamentet er der til en her og nu-indsats fremfor en fremtidsindsats.

- Det er fantastisk med energiøer og store ambitioner og klimamål i 2030. Men det er meget, meget langsigtet med mange ubekendte, og reelt kender vi ikke det endgame. Flere, mindre og skalérbare projekter vil få os i gang både med erfaring, forsyning og forretning, siger Rune D. Rasmussen.

Opbakning fra Danske Havne

For Fredericias eget vedkommende håber og tror Rune D. Rasmussen på den første levering af grønne brændstoffer i 2022 fra Everfuel og Shells samarbejde på Fredericia raffinaderi, hvor parterne vil bygge en PtX-fabrik på 20 MW, der på sigt kan skaleres op.

Direktør i Danske Havne, Trine Kirk Pedersen bakker om ADP-direktørens opråb om at rykke hurtigt på mange små projekter fremfor kun at fokusere på de store. 

- Jeg tror, Rune har helt ret i, at flere, mindre projekter, som så kan skrues op i takt med at ny viden, erfaring og ikke mindst øget efterspørgsel er vejen frem. Meget kan innovative og driftige havne selv sammen med samarbejdspartnere i brændstof-branchen, men jeg appellerer til at både regeringen og Folketinget erkender, at den grønne omstilling skal hjælpes på vej med statslige investeringer i Power-to-X for vores nabolande er allerede for længst rykket ud af starthullerne, siger hun.

amp

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet