DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Mads Nipper frygter højere priser på havvind
Mads Nipper frygter høje priser i fremtidige udbud i havvindlicenser.
Foto: Ørsted

Mads Nipper frygter højere priser på havvind

Ørsteds direktør Mads Nipper frygter, at priserne fra seneste udbud af havvindlicenser i Storbritannien vil danne præcedens for fremtiden. De højere priser kan sætte en stopper for innovationen på sigt, mener han,
25. MAR 2021 15.30

Der er penge i offshore vind, og i den kommende tid går branchen ind i en spændende periode, hvor mange licenser skal finde deres ejere. Ørsteds direktør, Mads Nipper ser med spænding frem mod de kommende udbud, som har fået væsentligt flere interesserede købere.

- Vi er i ved en skillevej i offshore, blandt andet fordi vi de næste 18 måneder vil se flere udbud for offshore vind i markedet end nogensinde før. Det er godt. Men vi ser også, at det er blevet bevist, at offshore vind ikke kun er skalerbart og profitabelt. Det er også en meget konkurrencedygtig teknologi. Det betyder, at mange gerne vil være en del af markedet, siger Mads Nipper i forbindelse med en debat på Wind Denmarks årsmøde. 

Det er blandt andet olieselskaber, der har fået øjnene op for havvind og kastet sig ind i kampen om havvindlicenserne. Det har fået priserne på licenserne til at stryge i vejret.

Kan presse hele værdikæden

Da den britiske myndighed The Crown Estate i februar havde licenser til 8 GW havvind i udbud, lød prisen på knap 7,5 mia. kr. Og den pris er for høj, lyder bekymringen fra Mads Nipper.

- Prisen, der er betalt i den seneste udbud i Storbritannien, bekymrer mig. Hvis de priser bliver en indikation på den desperation, der er fra nye spillere for at komme ind på markedet, så er der kun to udgange. Enten vil forbrugerne skulle betale den øgede pris, hvilket vil gøre teknologien mindre konkurrencedygtig, eller også vil hele værdikæden for offshorebranchen blive sat under et stort økonomisk pres, som ingen vil kunne lide, siger han.

Nipper opfordrer derfor myndighederne til at tænke sig godt om, før de begynder at malke opsættere af havvindmølleparker, fordi for høje priser vil kunne sætte den lovende udvikling i offshore vindbranchen i stå. 

- Hvis myndigheder falder for fristelsen til at maksimere skatteydernes indtjening på havrettigheder, ved at tage abnorme beløb for rettighederne, og de krav endda bliver mødt, så står vi i en kompleks situation, som bliver udfordrende, siger han og fortsætter:

- Hvis vi møder et stort pres, så er de kedelige facts, at vi lader det pres gå videre til vores leverandører, og de vil så igen presse hele værdikæden. Det er ikke godt for nogen. Så vi er nødt til at holde LCOE'en (Levelized Cost of Energy) nede, og vi bliver nødt at være innovative også inden for grønt brændstof. Men vi bliver nødt til at gøre den på en måde, så alle kan tjene penge i processen, så vi rent faktisk har penge til at investere i yderligere udvikling.

Partnerskaber skal skabe innovation

Den øgede konkurrence er dog ifølge Mads Nipper ikke kun skidt. I hvert fald hvis han tager direktørkasketten af.

- Som CEO hader jeg det, fordi det øger konkurrencen. Men som borger er jeg glad for det, fordi vi har brug for mange udviklere, der har penge og kapacitet til at drive markedet. Så jeg tænker, det både er en velsignelse og en forbandelse. Det er en god reminder for os i Ørsted om ikke at hvile på laurbærrene, fordi vi er førende inden for offshore området. For hvis vi fortsætter med at gøre mere af det samme, vil vi ikke blive i den position, siger Ørsteddirektøren og peger på, at nye samarbejder kan være med til at holde innovationen ved lige.

- Hvis en industri bliver mere intensiveret, så er det mindre realistisk, at man kan gøre alting selv. Derfor er dybe strategiske partnerskaber mere vigtige end nogensinde før for os både i vores kerneforretning inden for offshore vind, men også i nye teknologier fx grønne brændstoffer, siger Mads Nipper.

Ørsted har selv gennem de seneste år indgået partnerskaber med forskellige konsortier om otte projekter inden for vedvarende brint i Danmark, Tyskland, Holland og Storbritannien.

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet