DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Ranglister uenige: Vestas fortsat nr. 1 hos GWEC
GWEC har for femte år i træk peget på Vestas som den største vindmølleproducent i verden.
Foto: Vestas

Ranglister uenige: Vestas fortsat nr. 1 hos GWEC

I modsætningen til BloombergNEF har Global Wind Energy Council (GWEC) stadig Vestas som den største vindmølleproducent i verden.
24. MAR 2021 10.55

For blot få uger siden fik Vestas en kedelig besked. Den danske vindmølle producent måtte således abdicere fra tronen som den største vindmølleproducent i verden efter fire år på tronen. Ifølge tal fra analysefirmaet BloombergNEF var Vestas i 2020 både blevet overhalet af amerikanske General Electric (GE) og Goldwind.

Men nu kan Vestas igen hæve armene overhovedet, i hvert fald hvis man lytter til interesseorganisation GWEC's foreløbige opgørelse af installeret vindmølle kapacitet i 2020.

Her peger GWEC for femte år i træk på Vestas som markedsførende med 16,186 GW installeret on- og offshore kapacitet i 2020. Det giver en forholdsvis klar føring over nr. to på listen, som er GE, der ifølge GWECs opgørelse har installeret 14,135 GW vindkapacitet. Goldsands er nr. tre i GWECs rangering.  

Generelt har vurderer GWEC producenterne til at have opsat mere kapacitet end BloombergNEF, der har GE til at ligge helt i top med 13,5 GW efterfulgt af Goldwind med 13 GW. Ifølge BloombergNEFs liste må Vestas nøjes med en tredjeplads med 12,4 GW kapacitet i 2020, fordi man ikke har regnet MHI Vestas' offshore vindmøller under Vestas' vinger. 

Peger på samme tendenser

Både BloombergNEF og GWEC peger dog på mange af de samme tendenser i markedet. Begge lister har GE til at være på fremmarch i markedet hovedsageligt på grund af en stærk præstation på selskabets amerikanske hjemmemarked. Vestas' ordrer derimod er spredt mere ud over kloden med installationer i 32 forskellige lande. GWEC peger ligesom BloombergsNEFs opgørelse på, at Goldwind især er stærk på sit kinesiske hjemmemarked.

Imens opgørelserne ikke er enige om, hvem der er den største producent, er de enige om, at det har været et godt år for vindindustrien.

- Vores foreløbige konklusioner viser, at 2020 var et fantastisk år for vindindustrien. Kinesiske og amerikanske producenter slog rekord i nye installationer af møller og mange af dem rykkede op af OEM-listen, siger Feng Zhao, Head of Market Intelligence and Strategy hos GWEC. 

GWEC's endelige opgørelse og rangliste vil blive udgivet i rapporten Global Wind Market Development - Supply Side Data 2020, som udkommer i april. Organisationen understreger, at de nu offentliggjorte resultater er midlertidige og kan ændre sig frem mod den endelige udgivelse i april. 

 amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet