DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Brintbranchen kommer med dyr ønskeliste til PtX-strategi

Med handlingsplan med navnet 'Fra hype til handling' kommer brintbranchen med deres ønskeliste til en Ptx-strategi. Planen indeholder 11 konkrete her og nu-tiltag med investeringsforslag for milliarder af kroner.
23. MAR 2021 13.05

Regeringen har længe barslet med en kommende Power-to-X strategi, og lovet at der kommer nyt i år. Lidt sent mener mange - formentligt også brancheorganisationen Brintbranchen.

I hvert fald har organisationen i dag lanceret en handlingsplan med navnet 'Fra hype til handling.' Planen indeholder 11 konkrete her og nu-tiltag, som Brintbranchen mener kan kickstarte "den mest afgørende udvikling for såvel erhvervs- som energipolitik i 40 år," som det lyder i handlingsplanen.

- Der er ingen tvivl om, at brint og PtX er det næste skridt i den grønne omstilling. Resten af verden ved det, og har for alvor fået øjnene op for de potentialer teknologierne repræsenterer, både for klimaet og for erhvervspolitikken, siger Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen og fortsætter:   

- Vi har, både af hensynet til klimaet og på grund af den hastighed verden omkring os rykker med, brug for tiltag her og nu.

I handlingsplanen foreslår brancheorganisationen blandt andet at staten investerer mindst fem mia. kr. frem mod 2025 i brint og PtX, man vil også have ændret på tarifsystemet for VE-systemer samt have investeringer på 250 mio. kr. til udrulning af infrastruktur.

Desuden mener organisationen at Danmark skal have et mål om minimum seks GW elektrolysekapacitet i 2030.

Milliarddyre ønsker

Danmark har for nyligt meldt sig ind i det europæiske 'Important Projects of Common European Interest-projekt' (IPCEI) med fokus på brint. En beslutning som Tejs Laustsen Jensen roser.

Den indmeldelse er netop et af forslagene i handlingsplanen. Indtil videre har regeringen, dog 'blot' afsat 77,6 mio. kr. til den danske IPCEI-deltagelse. Brintbranchen vil have politikerne til at afsætte mindst to mia. kr. 

- Det er rigtigt godt med dansk IPCEI-deltagelse, og nu har vi brug for en ambitiøs finansiering. Derudover skal yderligere nationale tiltag, sammen med regulering og investeringer i infrastruktur, bidrage til at etablere et stærkt dansk hjemmemarked for grønne brændstoffer, siger Tejs Laustsen Jensen.

Det er mange penge Brintbranchen vil bruge ifølge sin handlingsplan. Alene de investeringsønsker som organisationen har sat tal på løber op i 7,25 mia. kr. Derudover kommer flere ønsker, som Brintbranchen ikke har sat konkrete tal på.  

- Vi skal vende udgifter til investeringer. Og ja, det er store beløb, vi bringer i spil i handlingsplanen. Men det er ingenting i forhold til de gevinster, de venter på vinderen af det grønne brint- og PtX-kapløb, siger Tejs Laustsen Jensen.

Brintbranchen har tidligere meldt ud, at et dansk PtX-eventyr vil kunne måle sig med olieeventyret i Nordsøen og kan skabe over 50.000 nye arbejdspladser og en energieksport på op mod 84 mia. kr. årligt.

Du kan læse hele Brintbranchens idékatalog ved at klikke her

amp

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet