Frosne vindmøller får fejlagtigt skylden for strømafbrydelser i Texas

4,3 mio. texanere har været ramt af strømafbrydelser. Konservative medier og polikere har peget på frosne vindmøller som årsagen, men møllerne står kun for en brøkdel af Texas' energiforsyning om vinteren.
18. FEB 2021 10.41

Texanske vindmøller har fået en hård medfart i forbindelse med store strømafbrydelser i den amerikanske delstat. Strømafbrydelserne har betydet cirka 4,3 mio. texanere i en periode har været uden strøm.

- Vest Texas har haft vindmøller, der måtte afises. Den lille smule energi, som energiregulatorerne havde planlagt skulle komme fra vind er væk. Vi har næsten 31 GW vind installeret, men mandag kunne vi kun regne med 6 GW af kapaciteten, skriver det republikanske medlem af Repræsentanternes Hus Dan Crenshaw på Twitter.

Også flere amerikanske medier har udbredt historier omkring vindmøllernes manglende ydeevne. For eksempel har det konservative Fox News Business udgivet en artikel under overskriften "Texas' netoperatør siger frosne vindmøller hæmmer statens strømforsyning."

Kritikken er dog forfejlet, for selvom vindmøller ganske rigtig flere steder har været frosset til i Texas, står vindmøllerne kun for en meget lille del af statens planlagte elforsyning om vinteren. Produktionen er dog ramt, og vindmøllerne producerer næsten 60 pct. mindre energi end sidste uge.

Men det er langt fra den tungeste årsag til strømafbrydelserne. Fejl på naturgas-, kul- og atomkraftværker er skyld i næsten dobbelt så mange af de aktuelle strømafbrydelser som den vedvarende energi, oplyser Electric Reliability Council of Texas (ERCOT). 

- Størstedelen af den elproduktion der er gået ned i dag, er primært på grund af fejl i naturgassystemet, sagde Dan Woodfin, der er senior director hos ERCOT på et pressemøde tirsdag.

Således har EROCT kun forventninger om, at syv pct. af statens el skal komme fra vindenergi de kommende dage på grund af årstiden. Mens 80 pct. af Texas' energiproduktion om vinteren er estimeret til at komme fra gas, kul og atomenergi.

Når vindmøllerne er på makskapacitet kan de bidrage med helt op til 60 pct. af Texas' elforbrug, mens vedvarende energi på årsbasis står for cirka 20 pct. af Texas' elforsyning.

amp

Nyhedsbrev