Energiø skal måske binde Danmark og Belgien sammen

Belgiske Elia og danske Energinet har indgået aftale om at udføre undersøgelser, der skal kortlægge, om det er muligt at forbinde Belgien og Danmark gennem den kommende energiø i Nordsøen.
12. FEB 2021 12.35

Den kommende energiø i Nordsøen kan blive et samlingspunkt for forskellige landes elforbindelser. Flere aftaler er allerede blevet indgået for at undersøge muligheden, og nu er der kommet endnu en til.

Således har det belgiske forsyningselskab Elia i dag indgået en aftale med Energinet, der skal undersøge om det er muligt og fordelagtigt at forbinde Belgien og Danmark med en elforbindelse via den kommende energiø. Energinet samarbejder allerede med tyske og hollandske selskaber om undersøgelser af lignende udlandsforbindelser.

Energiøen i Nordsøen bliver med en pris på 210 mia. kr. danmarkshistoriens største anlægsprojekt.

Men ifølge administrerende direktør for Energinet, Thomas Egebo, kan det blive lige så skelsættende, at energiøen som koncept indvarsler en ny æra for storskala havvind i den europæiske grønne omstilling, hvor der bliver tænkt i løsninger, der vedrører hele Europa fra starten af et projekt.

- En elforbindelse mellem Danmark og Belgien via energiøen i Nordsøen vil være et glimrende eksempel på, at de enorme havvindsressourcer i Nordsøen kan komme til gavn for den grønne omstilling, ikke alene i lande med en stor kystlinje, men også i de store forbrugscentre på det europæiske fastland, siger han, og tilføjer:

- Jeg er meget glad for at underskrive denne vigtige og spændende samarbejdsaftale med Elia. Belgien vil blive en helt ny el-nabo for Danmark.

Belgien har behov for import af grøn strøm

Belgien har en plan om at lukke ned for atomkraft i 2025 og satse på et grønt energisystem drevet af sol og vind.

Med en relativt lille kystlinje og begrænset adgang til havvind i den belgiske del af Nordsøen, har Belgien behov for import af grøn energi. De danske planer om en energiø i Nordsøen er på den måde et oplagt match for omstillingsbehovet i Belgien.

- Realiseringen af det belgisk-danske kabel ville være et vigtigt næste skridt på vej mod at gøre vores elsystem mere bæredygtigt. Det ville være første gang, at vores land er forbundet med et nyt elmarked, der ligger længere væk end vores direkte naboer, siger Chris Peeters, som er CEO i Elia.

Hvis elforbindelsen mellem Danmark og Belgien bliver til noget, vil den krydse fire landes havvand, og den vil sandsynligvis blive verdens længste jævnstrøms-højspændingskabel.

amp 

Nyhedsbrev