Pensionsselskaber investerer milliarder i selskaber uden klimamål
Ti af Danmarks største pensionskasser har mere end to milliarder kroner investeret i 77 af de mest problematiske selskaber i verden til henholdsvis klimaledelse, -rapportering og -handling.

Pensionsselskaber investerer milliarder i selskaber uden klimamål

Danica Pension erkender, at de ikke har værktøjerne til at vurdere, om selskaber lever op til pensionskassens egne klimamål.
12. JAN 2021 10.58

Flere af de danske pensionskassers aktieinvesteringer er placeret i børsnoterede selskaber, som slet ikke forholder sig til klimakrisen eller rapporterer om CO2-udledninger, til trods for at disse selskaber opererer i tungt CO2-udledende brancher som fx mine-, transport-, fossilenergi- og landbrugssektoren.

Dette viser en opgørelse, Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har foretaget ved hjælp af analyseredskabet Xklude.com.

Opgørelsen afslører, at ti af Danmarks største pensionskasser har mere end to milliarder kroner investeret i 77 af de mest problematiske selskaber i verden til henholdsvis klimaledelse, -rapportering og -handling. I flere tilfælde forholder selskaberne sig slet ikke til klimaspørgsmålet, og de bidrager således ikke til at reducere egne CO2-udledninger.

På trods af, at alle danske pensionskasser har vedtaget politikker for aktivt ejerskab om netop klimaspørgsmål og CO2-reduktioner, er det aktive ejerskab fra de største danske investorer enten helt fraværende, eller også virker det bare ikke overfor en række selskaber. De mange budskaber og reklamer om prioritering af grøn omstilling gælder altså kun for nogle investeringer imens andre ikke tæller med.

Har ikke værktøjerne

For eksempel har Velliv, Danica, AP Pension og AkademikerPension samlet set investeret mere end 20 millioner kroner i det kinesiske konglomerat Jardine Matheson. Koncernen har hverken en klimapolitik eller rapportering herom, på trods af at konglomeratet er involveret i byggeri, transportservice, luksushoteller, industriudstyr, kulminedrift, energi og landbrug. Virksomheden beskæftiger 464.000 medarbejdere

Danica Pension erkender over for Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar, at de ikke har værktøjerne til at vurdere, om selskaber lever op til pensionskassens egne klimamål. PFA oplyser, at de har et porteføljeperspektiv og prioriterer indsatserne omkring aktivt ejerskab.

- Danica Pension har tilsluttet sig Net-Zero Asset Owner Alliance, hvor vi har forpligtet os til, at Danica Pensions investeringer skal være CO2-neutrale senest i 2050. Vi er i gang med at fastsætte delmålsætninger for, hvordan vi skal arbejde henimod dette. Selvom vi ikke er i mål endnu, vurderer vi, at Transition Pathway Initiative (TPI) sammen med øvrige klimanøgletal kan være et godt værktøj til at identificere og vurdere klimaarbejdet i de selskaber, der bidrager til den højeste udledning i Danica Pensions portefølje, oplyser Oliver William Gunner fra Danicas presseafdeling.

Fra PFA oplyser Christian Storm Schubart, Head of ESG, at:

- TPI er et blandt mange fine input-kanaler ift. hvordan selskaber arbejder med klimastrategi og dagsordenen.

Videre siger han:

- Først og fremmest skal vores klimatilgang ses ud fra et porteføljeperspektiv. Vi er engageret i Net-Zero Asset Owner Alliance, hvilket jo medfører en forpligtelse til at leve op til Paris-aftalens 1,5 grades scenarie og have en netto nuludledning af CO2 i 2050. Dernæst er virkeligheden, at vi er nødt til at prioritere vores indsatser, så vi bruger kræfter der, hvor vi kan gøre den største forskel.

Selskaber for dumpekarakter

De 77 selskaber, som Økonomisk Ugebrev har screenet mod flere pensionsselskabers aktielister, får absolut dumpekarakter af The Transition Pathway Initiative (TPI). TPI samarbejder bl.a. med FTSE Russel, Grantham Research Institute on Climate Change, London School of Economics og Principles for Responsible Investment (PRI). Det er altså seriøse finansielle aktører, der står bag opgørelsesmetoden. PRI har en række danske pensionskasser på medlemslisten.

Et andet selskab på oversigten er kinesiske Anhui Cement Company. PFA har investeret over 100 millioner kroner i selskabet. Her Praktiserer PFA sit aktive ejerskab via investorinitiativet Climate Action 100 +. I følge data TPI er fremskriftene næsten umulige at måle. Fra en nul score i 2017 til et i 2020. Prakis betyder, at selskabet har accepteret at have sin andel i CO2-udledningerne – og så heller ikke mere.

Se listen med de 77 selskaber her, og hvem der har investeret i dem ved at klikke her. 

 amp

Nyhedsbrev