I 2020 ramte ”den perfekte” storm elmarkedet og dermed de danske vindmølleejere. En våd vinter fyldte først på året de nordiske vandreservoirer, hvilket sænkede elprisen i Vest- og Østdanmark.
Nogle måneder senere ramte corona-pandemien, der for alvor trak tæppet væk under elforbruget med rekordlave elpriser som følge. I april var elprisen helt nede at vende på rekordlave 7 øre/kWh i Vestdanmark og 10 øre/kWh i Østdanmark.
Ifølge en opgørelse foretaget af organisationen Wind Denmark var den gennemsnitlige afregningspris for vindenergi i Vestdanmark på 14,6 øre/kWh. I Østdanmark var den på 17,6 øre/kWh.
I Vestdanmark er et så lavt niveau for elprisen aldrig set før: Niveauet for afregningsprisen for vindmøllestrøm i Vestdanmark (14,6 øre/kWh) var marginalt lavere end den hidtidige bundrekord fra 2015 på 14,7 øre/kWh. I 2019 lå den gennemsnitlige afregningspris for vindenergi i Vestdanmark på 26 øre/kWh og i Østdanmark 27,2 øre/kWh. Det svarer til prisfald fra 2019 til 2020 på henholdsvis 43 pct. i Vestdanmark og 35 pct. i Østdanmark.
De tal glæder ikke Jan Hylleberg, der er adm. direktør i Wind Denmark. Ifølge hm stemmer udviklingen ikke overens med Danmarks grønne ambitioner.
- Det er paradoksalt, at afregningsprisen er så lav, at selv den billigste energiteknologi (vindmøller, red.) i nogle tilfælde ikke kan løbe rundt økonomisk. Niveauet i 2020 er på ingen måder bæredygtig for den grønne omstilling. Det rammer både eksisterende vindmølleejere, der må se på om økonomien kan hænge sammen i deres møller samt udviklere af nye projekter, hvor politikerne ønsker vindmøllerne opført på markedsvilkår baseret på elprisen alene og uden støtte, siger han.
amp