Der bliver arbejdet med forskellige løsninger til at etablere de kommende energiøer i hhv. Nordsøen og ved Bornholm. De to løsninger er en platformsløsning og en såkaldt inddæmmet ø-løsning.
Og der er forskel i prisestimaterne på de forskellige løsninger, det oplyser Dan Jørgensen i et svar til Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget på en forespørgsel fra Egil Hulgaard (C). Det er rådgivningsvirksomheden COWI, der har foretaget prisestimaterne.
En platformsløsning på 3 GW estimeres til en pris på 12 mia. kr., mens en platformsløsning på 10 GW estimeres til 38 mia. kr. Dette er baseret på kendt teknologi, herunder at platformene etableres som 1 GW-platforme.
Den estimerede pris for en såkaldt inddæmmet ø til 3 GW med tilhørende havn er 12 mia. kr. En inddæmmet ø til 10 GW med tilhørende havn estimeres til 29 mia. kr. Det forudsættes her at øen konstrueres af en periferi af nedsunkne betonelementer med sandopfyld, samt at øen ved 3 GW vil være 18 ha, mens øen ved 10 GW vil være 46 ha, lyder det i svaret fra Energistyrelsen, som Dan Jørgensen videreformidler til udvalget.
Der er taget højde for kriterierne for en inddæmmet ø er sammenlignelige med priserne for platformsløsninger.
Det påpeges i ministerens svar, at prisestimatet for begge konstruktionstyper er behæftet med en betydelig usikkerhed.
Her er de to mulige løsninger til energiøer, som der er givet prisestimat på:
- Platformsløsningen: Med denne løsning kan ø-strukturen bestå af et antal centralt placerede stål-platforme, som står på stål- eller betonfundamenter på havbunden. Koncepter for platformdesign er velkendte og udbredte i både olie-, gas- og havvindsektorerne.
- Inddæmmet ø-løsning: Med denne løsning etableres en kunstig ø på havet ved at inddæmme et relevant areal, hvorefter vandet fortrænges og arealet fyldes med sand.