Aldrig har strøm i Danmark været så grøn

"Et helt elektrisk rekordår", lyder det fra Dansk Energi. Andelen af vedvarende energi i strøm steg i 2020 til 80 procent. Om få år er dansk el 100 procent grøn.
23. DEC 2020 9.21

Strømmen i danske stikkontakter har aldrig været mere grøn end i 2020, hvor andelen af vedvarende energi i elnettet nåede 80 procent.

Det er en stigning fra rekordåret 2019, hvor andelen var 76 procent, oplyser brancheforeningen Dansk Energi.

Det er især vindmøller og solceller, der gør strømmen mere klimavenlig. Sol og vind producerede i år halvdelen af vores elforbrug. Analysen dækker indtil 14. december.

Resten af den vedvarende energi kommer fra biomasse samt vandkraft fra Norge. Der er også lidt importeret atomkraft fra udlandet med i det danske elmiks, oplyser branchechef Kristine Grunnet fra Dansk Energi.

- Om nogle år er strømmen 100 procent grøn. Men det kræver, at politikerne får sat skub i de seks gigawatt havvind, de gav håndslag på med klimaaftalen i juni. Og udbygningen med vindmøller på land skal op i fart, siger Kristine Grunnet.

Hun tilføjer, at vi skal bruge el til mere i fremtiden. Eksempelvis til varme og transport.

- Med Nordsøen og Østersøen ligger Danmark i et smørhul for den vindenergi, hele verden efterspørger, siger Kristine Grunnet.

Det enorme potentiale kan dog kun udnyttes, hvis vi udpeger tilstrækkelige arealer til havmøller.

- Det kræver en udnyttelse af arealerne på havet, hvor vindmøller, dyr og planter sameksisterer, mens områder til militær, fiskeri, olie og gas nedprioriteres, siger Kristine Grunnet.

Nye grønne eventyr

Danmark skal søge nye grønne eventyr som Power-to-X, hvor ren strøm bliver til klimavenligt brændstof til lastbiler og fly, opfordrer Dansk Energi.

- Vi skal bruge strømmen fra vindmøllerne til at skabe det letteste grundstof - brint - der kan gøre den tungeste transport grøn.

Energibranchen og erhvervslivet har dog brug for klare politiske rammer.

- Vi håber, at 2021 byder på en politisk strategi for Power-to-X, siger Kristine Grunnet.

Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, bekræfter, at el bliver stadig mere grøn.

- Men landene omkring os gør det samme. Og der er tydelige tegn på, at vi er bagud i vores planlægning. Hvis vi skal udbygge vores vedvarende energi, skal vi have langt flere elbiler og flere store varmepumper ind i fjernvarmen, siger han.

Hver gang en elbil bruger 1 kilowattime, fortrænger den olie svarende til 2,5 kilowatttimer, fordi en forbrændingsmotor er så ineffektiv, siger Brian Vad Mathiesen.

- Syd for grænsen er der i dag voldsomme mængder vedvarende energi. Vi er tæt på det punkt, hvor vi ikke kan have mere vedvarende energi, fordi nabolandene har masser af det.

- Strategien med bare at eksportere, når vi har for meget, den holder ikke mere, understreger han.


Ritzau

Nyhedsbrev