Politikere føler sig snydt af dansk klimaselskab
Arkivbillede: Ørsted

Politikere føler sig snydt af dansk klimaselskab

KORT NYT15. DEC 2020 14.15

Flere danske politikere føler sig taget ved næsen af det danske firma Vitapus, som sælger klimakreditter, som eksempelvis kan kompensere for flyrejser. På firmaets hjemmeside fremgik det, at 'klimaprojektet er i al sin enkelthed et vindprojekt i den indiske by Bangalore'. Det projekt eksister dog ikke. I virkeligheden stammer klimakreditterne fra andre projekter i Indien, der er helt op til 15 år gamle. Dermed bidragede politikerne altså ikke til opførsel af nye grønne energiprojekter, skriver Politiken.

- Jeg ville gerne give et lille bidrag til den grønne omstilling i Indien, der er en absolut forudsætning for at nå Paris-aftalen. Men hvis vindmøllerne er sat op for 15 år siden, er det jo ren svindel, siger Martin Lidegaard til Politiken.

Økonomiprofessor og tidligere formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen kalder det problematisk, at salg af gamle kreditter kan få folk til at tro, at de bidrager til at øge tempoet i globale CO2-reduktioner. Vitapus’ direktør Emil Jørgensen kalder det en fejl, at den rigtige placering af møllerne ikke er opgivet. Men han mener ikke, at det er noget problem at sælge gamle kreditter, blandt andet fordi kreditterne har bidraget i flere år, ligesom der også er udgifter til løbende vedligehold af møllerne. 

amp

Nyhedsbrev