Ørsted har en målsætning om en CO2 neutral-forsyningslinje inden 2040. Hvis det skal kunne lade sig gøre, skal der ske noget på stålfronten for energivirksomheden.
Stål tegner sig for omkring halvdelen af CO2-udledningen i Ørsteds forsyningskæde inden for havvind. Det stål, der anvendes i selskabets vindmølleparker, er højt specialiseret, og der findes ingen bæredygtige alternativer i dag.
Derfor har Ørsted nu engageret sig i det nye globale initiativ SteelZero.
- Ved at deltage i SteelZero-initiativet gør vi det klart for stålindustrien, at vi er klar til at tage del i den innovation og det samarbejde, der skal til for at kunne nå målet, siger Jakob Askou Bøss, der er , strategi- og kommunikationsdirektør i Ørsted.
Håbet er, at Ørsted ved at tilslutte sig initiativet kan signalere, at der er en efterspørgsel på at udvikle lavemissionsstål, således at det i fremtiden bliver muligt at anvende det til eksempelvis vindmølleproduktion.
Det er nonprofitorganisationen The Climate Group, som driver initiativet i samarbejde med ResponsibleSteel. De organisationer, der tilslutter sig SteelZero, forpligter sig til en omstilling i forhold til at indkøbe, betinge sig anvendelse af eller lagerføre 100 pct. CO2-neutralt stål inden 2050.
Organisationen håber, at flere i energisektoren vil følge i Ørsteds fodspor.
- Det er modigt af Ørsted at forpligte sig til at indkøbe 100 pct. CO2-neutralt stål i 2040, og det viser ikke alene ægte lederskab og ambitioner, men kan også være med til at inspirere Ørsteds konkurrenter og andre i forsyningskæden til at følge trop, siger Jenny Chu, der er ansvarlig for energiproduktivitetsinitiativer hos Climate Group.
Stålindustrien står i dag for omkring syv pct. af den globale CO2-udledning.
amp