DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Grøn omstilling skaber massivt behov for arbejdskraft

Mere udenlandsk arbejdskraft kan blive nødvendigt for at leve op til Folketingets målsætning om CO2-reduktion.
9. NOV 2020 8.57

Hvis Danmark skal nå i mål med Folketingets plan om at reducere udledningen af CO2 med 70 pct. i 2030, kan der blive brug for udenlandsk arbejdskraft i stor stil.

Det vurderer interesseorganisationen Dansk Energi på baggrund af en ny rapport om konsekvenserne for arbejdsmarkedet af den grønne omstilling.

Det skriver Jyllands-Posten.

Rapporten konkluderer, at den grønne omstilling vil kræve 290.000 årsværk frem mod 2030. For grupper som smede, elektrikere og vvs'ere tegner der sig udbredt mangel på arbejdskraft.

Eftersom at den grønne omstilling kræver hænder, er det ifølge Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, nødvendigt enten at uddanne og efteruddanne den nødvendige arbejdskraft herhjemme - eller hente den fra udlandet.

- Hvis vi ikke får løst udfordringen med at uddanne og efteruddanne den fornødne arbejdskraft, kommer vi enten til at opgive 70 procentsmålsætningen eller importere arbejdskraft fra udlandet i stor stil.

- Nogen skal jo stå for den praktiske udførelse, hvis den grønne omstilling skal blive til noget, siger Lars Aagaard til Jyllands-Posten.

Advarer mod lette løsninger

Klimarådet, regeringens uafhængige rådgivere på klimaspørgsmål, har ifølge næstformand og rigsstatistiker Jørgen Elmeskov ikke regnet på, hvor mange hænder den grønne omstilling vil kræve.

Men det er ifølge ham en relevant problemstilling, om den nødvendige arbejdskraft er til stede.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Industri er begge kommet med input til rapporten. Ifølge formanden for FH, Lizette Risgaard, skal danskere i job.

- Vi har 70.000 unge, som hverken er i arbejde eller uddannelse, og coronakrisen har skabt flere ledige. De har brug for, at vi ikke bare tager de lette løsninger og importerer udenlandsk arbejdskraft, siger hun til Jyllands-Posten.

Imens forudser vicedirektør i DI Steen Nielsen, at udenlandsk arbejdskraft også bliver nødvendigt.

- Vi skal selvfølgelig satse på at få uddannet nogle flere. Men selv hvis vi lykkes med det, tvivler jeg på, at vi vil nå i mål uden udlændinge, siger han til avisen.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet