Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) kunne kun deltage gennem et videomøde ved Wind Denmarks årsmøde.
Foto: Emil Staulund Larsen

'Vi må ikke gentage samme fejl som efter finanskrisen'

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) opfordrer vindindustrien til at spille en aktiv rolle i klimadebatten, mens hans understregede vigtigheden af, at man ikke begår samme fejl som efter finanskrisen.
3. SEP 2020 12.24

Det har været uden håndtryk og med begrænsninger ved bordene, at Wind Denmark har afholdt sit årsmøde. Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) måtte nøjes med at deltage i et corona-venligt format gennem et videoopkald, da kalenderen ikke tillod ham at deltage i Aarhus. 

Fra sit ministerie kunne Dan Jørgensen dog stadig tale til deltagerne ved årsmødet, hvor han gjorde status for klimaindsatsen og vindens rolle. 

- Vi har en global førerposition indenfor havvind, og vi er inspiration for resten af verden. I er en vigtig sektor for Danmark, men også en vigitig sektor for verden, sagde Dan Jørgensen til de fremmødte. 

Han opfordrede dog også deltagerne til at være endnu mere aktive  i klimadebatten. 

- I skal melde jer endnu mere ind i kampen. Der er behov for både nuancer i klimadebatten, men også for visioner, sagde Dan Jørgensen. 

Skal udnytte krisen

Coronakrisen har i 2020 taget en stor del af opmærksomheden og nu også det økonomiske råderum i regeringens oplæg til en finanslov, men ministeren understreger, at regeringens engagement på området er uændret af krisen. 

- Vi må ikke begå de samme fejl, som vi gjorde efter finanskrisen i 2008-2009, hvor man pumpede en masse penge ud i den fossile industri for at få gang i økonomien igen, siger Dan Jørgensen. 

Man må som bekendt aldrig lade en god krise gå til spilde, og det er vigtigt, at man sætter turbo på den grønne omstilling.

- Den grønne omstilling kommer selvfølgelig til at ramme nogle, men som samfund vil vi vokse. Ikke på trods, men sammen med den grønne omstilling, siger Dan Jørgensen. 

Man er dog langt fra i mål, og ministeren varsler svære forhandlinger til efteråret. Man kender målet, nu handler det bare om at finde ud af, hvordan man skal realisere målene. 

- Vi ved, hvilken teknologisk retning vi skal gå i, men vi ved ikke, hvordan vi skal skalere det op i den nødvendige skala, eller hvor hurtigt vi kan nå det. Vi er ikke i mål, men vi er godt på vej.