Danmark og Holland i tættere grønt samarbejde

Holland investerede for nyligt en mia. kr. i et kommende PtX-anlæg i Danmark. Nu bliver et grønt samarbejde mellem de to lande formaliseret.
26. JUN 2020 11.11

I weekenden kom det frem at Holland planlagde at investere en mia. kr. i et kommende PtX-anlæg på dansk jord. 

Det kan se besynderligt ud, men EU-regler tillader, at man kan overføre vedvarende energiandele mellem EU-lande, hvorfor både Holland og Danmark kan få fordel at investeringen. 

Og i fremtiden kan der komme flere lignende samarbejder mellem Danmark og Holland, hvor der fredag er blevet indgået en ny, formel samarbejdsaftale mellem danske og hollandske myndigheder. 

Med den nye aftale bliver samarbejdet mellem Danmark og Holland accelereret, så der kommer endnu mere vidensudveksling og samarbejde inden for grøn varme, havvind, energieffektivitet, dekarbonisering af gasinfrastruktur, EU’s klimaambitioner og Power-to-X, oplyser Energistyrelsen.

Samarbejdet har indtil nu særligt fokuseret på fjernvarme, da Holland sigter efter at konvertere landets varmeforsyning til op mod 1,5 mio. husholdninger fra individuelle naturgasfyr til bæredygtig varme såsom grøn fjernvarme inden 2030.

Holland har i de seneste år udviklet sig til at være Danmarks tredjestørste eksportmarked for energiteknologi. En udvikling, som gerne skal fortsætte, og som Energistyrelsens myndighedssamarbejde understøtter.

esl

Nyhedsbrev