DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Corona rammer produktion, ansatte og vækstforventninger
Foto: MHI Vestas

Corona rammer produktion, ansatte og vækstforventninger

De fleste virksomheder i industrien fortsætter som normalt, men flere har måtte sige farvel til ansatte eller forventer afskedigelser, ligesom forventningerne til vækst er falmet, viser ny undersøgelse fra Wind Denmark.

Vindmølleindustrien arbejder videre, men er også ramt af coronakrisen. Sådan lyder hovedbudskabet hos Wind Denmark, der har spurgt 41 virksomheder i industrien, hvordan corona-pandemien har påvirket dem. 

De fleste af virksomhederne fortsætter deres produktion som hidtil, men under den positive nyhed, lurer krisen. 

- Undersøgelsen blandt et udsnit af vores medlemmer vidner om, at vindmølleindustrien også er ramt af coronakrisen. Jeg er i løbende dialog med mange virksomheder og på baggrund af denne dialog er det tydeligt, at der er tro på fremtiden og at den grønne omstilling hurtigt vil være tilbage i højt gear, men at det her og nu er meget svært, siger Jan Hylleberg, administrende direktør i Wind Denmark. 

Undersøgelsen viser, at syv ud af ti virksomheder hverken er delvist eller helt lukket ned her under corona-krisen. Fem pct. har helt eller delvist lukket virksomhed ned i Danmark, 11 pct. i udlandet og 14 pct. i både Danmark og udlandet. 

Det kan have konsekvenser for medarbejderne. Otte pct. svarer således, at de allerede har måtte være nødt til at afskedige ansatte. 22 pct. regner med, at det bliver nødvendigt på sigt. 32 pct. vurderer, at det ikke bliver aktuelt, mens 38 pct. endnu ikke ved, hvilke konsekvenser det kan komme til at få. 

- Selvom der generelt synes at være en god tro på fremtiden ser vi, at der er gennemført afskedigelser. Det er rigtig ærgerligt, og det er min forhåbning, at disse medarbejdere hurtigt vil komme i job, såfremt politikerne gennemfører stimulipakker efter krisen, der har et grønt fokus. Det vil være helt naturligt at kickstarte den danske økonomi og gøre det grønt, så det også bidrager til den grønne omstilling, der skal ske som konsekvens af klimaloven, siger Jan Hylleberg

Vækstforventninger mere end halveret
Selvom mange virksomheder fortsætter deres produktion, har corona-pandemien konsekvenser for markedet, hvor der er stor usikkerhed. Det går selvsagt udover virksomhederne, som nu i stor stil nedjusterer deres forventninger til 2020. 

Ved årsskiftet var den gennemsnitlige vækstforventning til 2020 15,9 pct., men de forventninger er nu presset ned til 6,3 pct. i gennemsnit. Det er et samlet fald på 60 pct. til årsforventningerne, mens de hårdest ramte virksomheder forventer et fald i væksten på helt op til 300 pct.

- Det er et ærgerligt billede, som tegnes da en mindre vækst risikerer at medføre færre investeringer og ansættelser hen over året, siger Jan Hylleberg.

- Konkret bør vi sikre, at vi får fastholdt udbygningen med vindmøller på land og hav, og gerne fremrykket investeringerne mest muligt, så vindmøllerne kan blive produceret ved brug af komponenter og services fra vindmølleindustriens mange underleverandører her i Danmark, siger Jan Hylleberg i en opfordring til landets politikere.

esl

  

Tilmeld dig nyhedsbrevet