DK Vindkraft
Vestas investerer i udvikler af trætårne
Modvion har specialiseret sig i at producere vindmølletårne i lamineret træ. Det kan i fremtiden måske blive for Vestas.
Foto: Modvion

Vestas investerer i udvikler af trætårne

Vestas har investeret i Modvion, der producerer vindmølletårne i træ.
18. FEB 2021 8.26

Vestas' vindmølletårne skal måske i fremtiden i højere grad produceres i træ end i stål. I hvert fald har Vestas' investeringsenhed Vestas Ventures netop investeret et ikke offentliggjort beløb i startupvirksomheden Modvion, der specialiserer sig i at producere vindmølletårne i lamineret træ. 

Der er flere potentielle fordele ved at producere tårne i træ. Vindmølletårne i træ kan bygges til en betydeligt lavere pris end stål, træet er stærkere end stål ved samme vægt, og brug af træ sammenlignet med stål kan reducere CO2-udledning ved bygning af vindmølletårne med 80 pct.

Vestas ser investeringen som et muligt bidrag til at opnå virksomhedens mål om at reducere sin forsyningskædes CO2-udledning med 45 pct. per leveret MWh inden 2030.

 - Vestas' vision er at være frontløber i udviklingen af bæredygtig vækst af den vedvarende industri og løfte industristandarden for bæredygtighed. Ved at fremme banebrydende teknologier, så som Modvions trætårne, kan vi bane vejen for at opbygge en bæredygtig produktion, siger Lisa Ekstrand, der er Senior Director og Head of Sustainability hos Vestas.

Vestas vil i forbindelse med sin investering bidrage med viden, som skal bidrage til opskaleringen af Modvion. Modvions egen ambition er at kunne bygge trætårne i lamineret træ til vindmølletårne i kommerciel skala senest i 2022.

Har opsat første mølle

Modvion er stadig i sin spæde start og har således indtil videre kun opsat få møller af træ. Den første blev rejst i april sidste år på øen Björkö ud for Göteborg. Vindmølletårnet var på 30 meter. Modvion har dog allerede optegnet planer for at opføre vindmølletårne på godt 100 meter for Varberg Energi.

Vestas er ikke de eneste, der har kunne se potentiale i Modvions teknologi. Således modtog virksomheden sidse år godt 49 mio. kr. i støtte fra EU's EIC Accelerator program, som skal understøtte små- og mellemstore virksomheder der har nye, banebrydende idéer.

Modvion glæder sig nu til at få Vestas ombord som invester for at kunne sætte yderligere gang i virksomhedens vækst.

- Vi er begejstrede for at få Vestas med om bord og få muligheden for at støtte verdens førende vindmølleprducent i at nå deres bæredygtighedsmål. For at tackle klimakrisen er vi nødt til at have mere vedvarende energi og et øget forbrug af bæredygtige trækonstruktioner, siger Otto Lundman, CEO for Modvion. 

amp

 

 

https://www.dkvindkraft.dkartikel/vestas-investerer-i-udvikler-af-traetaarne