DK Vindkraft

Vattenfall undersøger Vesterhav Syd og Nord-områder for bomber

Hen over sommeren sender Vattenfall et skib ud for at scanne havbunden i området ved havmølleparkerne Vesterhav Syd og Nord. Det sker for at afdække potentielle ueksploderede bomber og miner.
12. JUL 2021 12.01

Vattenfall går i løbet af sommeren på jagt efter bomber og miner i Vesterhavet i de områder, der skal lægge havbund til havmølleparkerne Vesterhav Syd og Nord.

En undervandsrobot skal undersøge afvigelser, der tidligere er blevet observeret på havbunden, for at sikre at der ikke ligger bomber og miner fra første eller anden verdenskrig. 

- Vores erfaring viser, at der kan være ueksploderede bomber eller miner fra første og anden verdenskrig gemt i mudder og tang på bunden af havet, og dem skal vi have fjernet. Vi regner med, at der er en cirka 50/50 sandsynlighed for, at vi kommer til at finde bomber eller miner, som skal sprænges, fortæller Rasmus Juncher, Senior Geofysiker i Vattenfall.  

Scanningen af havets bund foretages i tæt samarbejde med Søværnets Minørtjeneste, som deltager under hele inspiceringen. Skulle man finde bomber eller miner, skal de detoneres, hvilket kommer til at ske under kontrollerede forhold med Minørtjenesten i spidsen. 

Der har været en del polemik om havmølleparkerne Vesterhav Syd og Nord, da flere sommerhusejere mente, at parkerne lå få tæt på kysten og dermed spolerede udsigten.

Vattenfall fremlagde derfor i 2020 et nyt design for parkerne, hvor møllerne var flyttet så langt fra kysten som muligt. De to vindmøllerparken vil have en samlet kapacitet på 350 MW. 

amp

https://www.dkvindkraft.dkartikel/vattenfall-undersoeger-vesterhav-syd-og-nord-omraader-for-bomber