DK Vindkraft

Nye fundamenter vinder frem blandt offshore vindmøller

Fundamentet under offshore vindmøllerne kommer til at skifte, vurderer analysevirksomheden Rystad Energy.
20. FEB 2020 8.16

Offshorevindmøller kommer i fremtiden til at se anderledes ud, hvis man skal tro den norske analysevirksomhed Rystad Energy. Det er dog ikke noget, almene mennesker kommer nødvendigvis til at se, da det handler om fundamentet under vindmøllerne. 

Rystad Energy vurderer nemlig, at man i de kommende år vil gå væk fra de populære enkeltpælsfundamenter. Rystad Energy kalder 2020 for året for jacket fundamenter.

Således vil 20 pct. af alle offshore vindmøller have et jacket fundament. Det britiske projekt ScottishPower Renewables’ East Anglia ONE kommer udelukkende til at bestå af møller med jacket fundamenter. 

Skiftet i fundament er med til at skabe en større sikkerhed for vindmøllerne, ligesom at man stille og roligt bevæger sig ud på dyberere vand med vindmøllerne. Det er derfor mere nødvendigt end tidligere at have stabile fundamenter. 

I perioden 1990-2019 var 75 pct. af alle planlagte vindmøller på dybder af 30 meter eller lavere, mens at Rystad Energy forudser, at det i fremtiden vil være 40-45 pct. af vindmølleparkerne, som skal ud på dybere vand i 2020-2025.

Ifølge Rystad Energys vurderinger, vil man ligeledes se flere vindmøller, der benytter sig af multipile og flydende fundamenter, mens der forsat er store usikkerheder for en stor del af de fremtidige vindmøllers offshore fundamenter. 

esl

https://www.dkvindkraft.dkartikel/nye-fundamenter-vinder-frem-blandt-offshore-vindmoeller