DK Vindkraft

Esbjergs vindvirksomheder vil have del i grøn omstilling i USA og Asien

Esbjergensisk ekspertise er i høj kurs i USA og Asien. Flere virksomheder oplever derfor en stigende efterspørgsel på deres viden og kompetencer fra de hastigt voksende havvindmøllemarkeder i USA og Asien.
31. MAJ 2021 13.47

Det fremtidige esbjergensiske vindeventyr er langtfra begrænset til at være baseret i Nordsøen. Således er der flere af de lokale virksomheder i Esbjerg-området, som kan se frem til at nyde godt at den grønne omstilling verden over.

Det gælder bl.a. softwarefirmaet Shoreline Wind, vindleverandøren Polytech og ingeniør- og rådgivningsvirksomheden Rambøll, som har blikket rettet mod vækstmulighederne i de hastigt voksende havvindmarkeder i USA og Asien, der i stor stil har intensiveret deres fokus på offshore vindenergi. 

De markeder er i dén grad også begyndt at kigge mod Danmark og Esbjerg for at skaffe kompetencer, viden og teknologier til at håndtere udfordringerne ved at etablere vindmølleparker ved mere udfordrende kyster og med stadigt større vindmøller, skriver Business Esbjerg. 

- Vi ser en stor vækst i antal runs af vores simuleringer i USA, hvor vores software bliver brugt i de tidlige stadier på stort set all offshore vindprojekter til virtuelt at planlægge konstruktions- og servicefasen. Da antallet af projekter stiger grundet den politiske udvikling i USA, stiger brugen hos vores amerikanske kunder også kraftigt, fortæller Michael Bjerrum, der er kommerciel direktør i Shoreline Wind.  

Fra Nordsøen til USA og Asien

Samme tendenser oplever Rambøll, som er involveret i flere projekter på USA's østkyst, hvor Biden administrationen har åbnet op for en række nye muligheder.

- Der er mange nye sites under opsejling på østkysten, men vi har faktisk allerede været i gang derovre i mere end 15 år og været med på i nærheden af 40 projekter. Så selvom Rambølls offshore vind-eventyr startede i Esbjerg tilbage i 2000, og 60-80 pct. af vores aktivitet lå i Nordsøen for fem år siden, er vi i dag meget globale og opererer på alle globale offshore vindmarkeder, og vi har planer om at ekspandere yderligere i de attraktive markeder, siger Ronnie Refstrup Pedersen, der er Senior Chief Consultant hos Rambølls Offshore Wind-division i Esbjerg. 

Det er ikke bare USA, men også i Asien, at Rambøll og Shoreline Wind har fat i de nye markeder. Det har blandt andet fået Rambøll til at åbne sit første kontor i Japan. 

- Det er faktisk samme situation for os i Asien som i USA – samt på flere andre markeder, som er på et tidligt stadie i forhold til offshore vindenergi, men som har ambitiøse projekter. Der ser vi generelt en stor stigende interesse for vores designløsning, som hjælper dem med at planlægge og optimere processen i forhold til ressourcer, økonomi og tid. Interessen for flydende vindmølleparker har eksempelvis været stigende de seneste år og prognoserne tyder på, at vi også her vil se en kraftig vækst fremadrettet, hvor det asiatiske marked vil stå for mere end halvdelen af væksten, fortæller Michael Bjerrum fra Shoreline Wind.

Særlig ekspertise i Esbjerg

Esbjerg har mange års erfaring med at skabe energi på havet, ligesom man har erfaring med de største vindmøller og den nyeste teknologi.

- Set med danske og esbjergensiske briller er det en fordel, da vi generelt er langt fremme ift. produkter, løsninger og teknologi, der passer godt till offshore projekternes højere kompleksitet. Så på trods af en nedgang i det globale marked på tværs af onshore og offshore på kort sigt, ser det generelt positivt ud for flere af de lokale virksomheder med kompetencer indenfor offshore vind, lyder det fra Jesper Sloth, der er Chief Marketing Officer hos Polytech. 

Interessen i Esbjerg kan eksempelvis ses i de mange besøg fra udenlandske myndigheder og virksomheder, som vil lære mere om de danske og esbjergensiske løsninger. 

- Selvom Esbjerg stadigvæk vil spille en nøglerolle i forbindelse med det kommende væksteventyr indenfor havvind i Nordsøen, så er der nye offshore vindmarkeder som f.eks. USA, Taiwan, Japan og Sydkorea, hvor man har brug for erfarne kompetencer fra branchen. Interessen for danske og esbjergensiske vindkompetencer er derude, og Esbjerg er kendt ude i verdenen for at være stedet, man søger inspiration for at se, hvordan det kan lykkes at skabe vækst og arbejdspladser i offshore vind. Det vidner vores mange hundredvis af delegationsbesøg igennem årene også om. Med lys for enden af Covid-19 tunnelen er det med at udnytte de muligheder, markedet giver lige nu, siger Uffe Lundgaard, erhvervskonsulent i Business Esbjerg.

esl

https://www.dkvindkraft.dkartikel/esbjergs-vindvirksomheder-vil-have-del-i-groen-omstilling-i-usa-og-asien