DK Vindkraft

Danmarks største onshore vindmøllepark bremset

Projektet Nørrekær Enge II i Nordjylland var udset til at blive Danmarks største onshore vindmøllepark. Nu har hensynet til flagermus sat projektet i stå til ærgrelse for lokal vindmølleforening.
4. DEC 2020 13.04

Alt var klappet og klart til at opsætte 36 stk. 150 meter høje vindmøller på Nørrekær Enge mellem Vesthimmerlands og Aalborg kommuner. Vindmølleprojektet er udset til at blive Danmarks største onshore projekt og levere strøm til minimum 85.000 husstande.

Nu har Planklagenævnet udskudt projektet på ubestemt tid og måske helt aflyst det. Ifølge nævnet er der ikke sikkerhed om, hvilke konsekvenser opførslen af møllerne vil have for damflagermusen, der er en af de mest sjældne flagermus i Danmark.

Afgørelsen irriterer i Nørrekær Enges Vindmølleforening.  

- Vi synes, det er ærgerligt, at det er sat på pause igen. Det trækker jo ud. Nu har vi ventet i to år på at få afklaring på klagen. At man har været to år om at træffe en afgørelse, som til vores overraskelse sætter projektet på pause, er uforståeligt, siger Helge Christiansen, der er næstformand i Nørrekær Enges Vindmølleforening. 

Planklagenævnet har ophævet miljørapporten samt lokalplaner og kommuneplantillæg. Ophævelsen skyldes to forhold lyder det i afgørelsen: Miljørapporten bygger på forkerte forudsætninger om damflagermus’ måde at flyve på.

Derudover mener nævnet at de flagermusundersøgelser, der er lavet, har været utilstrækkelige i betragtning af projektområdets størrelse og placeringen tæt på Natura 2000-området.

Flere borgere bliver skuffede

Nu er bolden ifølge Helge Christiansen på Vattenfalls banehalvdel. Her lægger de ikke skjul på, at afgørelsen er en mavepuster til projektet. 

- Vi er naturligvis skuffede over resultatet af afgørelsen, da udviklingen af Nørrekær Enge II ikke kan fortsætte, som vi havde planlagt. Vi er i gang med omhyggeligt at gennemgå konklusionerne fra Planklagenævnet for sammen med vores lokale partnere at vurdere de forskellige muligheder for projektets fremtid, siger Esben Baltzer Nielsen, der er pressechef hos Vattenfall til Nordjyske

Ifølge Helge Christiansen vil en eventuel afblæsning af projektet bringe skuffelse blandt flere borgere i området. 

- Der vil være nogle borgere, der har lavet forhåndsaftaler med Vattenfall om salg af deres huse til en god pris ligesom landmænd om deres jord. Så der vil være nogen, der bliver skuffede, hvis det går i stå, siger han. 

Han tror dog stadig på projektet. 

- Vi arbejder videre med blikket stift rettet fremad, og vi tror på det. Men hvis det går i stå, så går det jo i stå. Det er ikke nogen katastrofe. I foreningen bakker vi op om projektet, og vi mener, det er et godt område at stille møller op. Det vil være et tilbageslag for den grønne omstilling, hvis det ikke sker. Og det vil være rigtigt ærgerligt og masser af spildt arbejde, siger Helge Christiansen. 

I forbindelse godkendelsen af projektet i Aalborg og Vesthimmerlands kommuner er der samlet indløbet 68 forskellige klager.

https://www.dkvindkraft.dkartikel/danmarks-stoerste-onshore-vindmoellepark-bremset